Érdemes klímával fűtenünk?
2018. december 11. írta: Fűtőmester Attila

Érdemes klímával fűtenünk?

A tél közeledtével sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet alacsonyabb kiadások mellett hatékonyabban fűteni a lakást. Megoldásként felmerülhet a hazánkban eddig nem túl elterjedt klímás fűtés alternatívája.

 

Klímás fűtés

vaillant_aircon_hangulat.pngSokan nem tudják, hogy egy klímával nem csak hűteni, hanem a hideg időben fűteni is lehet. Persze nem minden klíma alkalmas a fűtésre, de a mai modern inverteres klímák igen.

A működési elvük a következő: a klímák úgy fűtenek, hogy a kint lévő levegőből hűtéssel energiát nyernek ki és a szobába vezetik a hűtés miatt keletkezett hőt. Klímával egyes szakemberek szerint akár mínusz 10-15 fokig is hatékonyan lehet fűteni, de fagypontig általában a nálunk elérhető készülékek is még gazdaságosan üzemelnek. Persze vannak olyan klímaberendezések, amelyekkel akár mínusz 20-22 fokig is lehet fűteni.

Arányaiban vizsgálva hazánkban elenyésző az olyan napok száma, amikor mínusz 10-15 fok alatt lenne tartósan a hőmérséklet, így nem kell attól tartanunk, hogy a klímás fűtés elveszíti a hatékonyságát.

 

A klímás fűtés előnyei

A klímák nagy előnye, hogy nem kell 1-2 órát várnunk arra, hogy maximális fűtőteljesítményen működjenek, hiszen már a bekapcsolás után 2-3 perccel maximális hőmérsékletű levegőt fújnak. A klímás rendszerek akár egy nap alatt beépíthetők a lakásba, nincs szükség hosszadalmas és fárasztó építési procedúrára – és így a fűtés és a hűtés kérdése is megoldódik.

További előny, hogy a klímás fűtés tisztítja a lakásunk levegőjét, köszönhetően a korszerű beépített antibakterizáló rendszereknek.

Klímával nincs szükség a teljes épület melegen tartására, hiszen lokális, szobánkénti fűtés is megvalósítható. Ugyanakkor gondolnunk kell arra is, hogy szinte minden fűtendő helyiségbe kell egy-egy beltéri egységet elhelyezni, ezért a szakértők ezt az alternatívát inkább új építésű ingatlanoknál ajánlják, semmint meglévő radiátoros rendszerek lecserélésére.

További előny, hogy nem áll fent tűz, vagy robbanásveszély és attól sem kell tartani, hogy elzárják a gázt.

Kisebb és nagyobb méretű lakások fűtésére is kiváló választás.

 

Egy másik alternatíva: az elektromos kazán

A klíma mellett egy másik modern, hatékony és környezetbarát fűtési megoldás az elektromos kazánnal való fűtés.

renova-electric.jpgAz elektromos kazán kiváló választás lehet akkor, ha az otthonunk a gázvezetéki hálózatoktól távol esik, vagy egy olyan épületet szeretnénk fűteni, amelynél nincs mód a gáz bevezetésére. Továbbá abban az esetben is tökéletesen megoldás, amikor nincs kéménye az otthonunknak és nem, vagy csak költségesen lehet a biztonságos füst elvezetést megoldani. Jól szigetelt, alacsony hőigényű lakásoknál is érdemes elgondolkodni egy elektromos kazánon.

Rendkívül energiatakarékosak, közel 100%-os hatásfokkal működnek – a Saunier Duval Renova Electric terméke például 99.5%-on!

Nagy előnye, hogy a beruházási költsége alacsony, ami alacsony karbantartási költségekkel és hosszú élettartammal is párosul. Az elektromos kazán összekapcsolható egy szobatermosztáttal, ami nagyon precíz hőmérséklet szabályozást biztosít az egész lakásban. Az elektromos kazán működése zajmentes és kis méreteinek köszönhetően szinte bárhol elhelyezhető.

Ugyanakkor sajnos azt hallottuk olvasóinktól, hogy egyes régiókban igen nehéz olyan szakembert találni, aki az elektromos kazánok telepítésével foglalkozik. Pedig egy kisebb méretű, jó szigetelésű, egy gáz bevezetésére alkalmatlan, vagy egy alkalmanként használt lakás fűtéséhez kiváló választás lehet az elektromos kazán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9014471808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása