Mi a hátránya a napkollektoros rendszereknek?
2019. április 09. írta: Fűtőmester Attila

Mi a hátránya a napkollektoros rendszereknek?

Sokan vélik úgy, hogy a napkollektoros rendszerek telepítése és a napenergia otthoni felhasználása melegvíz előállítására sok hátránnyal jár. „Nem elég gazdaságos”, „keveset süt a nap nálunk”, „több energiát és anyagi erőforrást emészt fel a felszerelése, mint amennyit majd termel” - szokták mondani. Igyekeztem utána nézni ezen kifogások igazságtartalmának.

 

A napenergia felhasználása túl drága

napkollektor-cikkhez.jpgEz nem igaz. A napkollektoros rendszereknél, ahol a kollektor területe legfeljebb 18 m2, és a tárolókapacitása 1500 liter, a befektetés költsége már 12–13 év után megtérül egy német vizsgálat szerint. A nagy napenergia parkok, melyeket elsősorban az ipari területeken szoktak felépíteni, még ennél is hamarabb hozzák vissza a befektetett pénzt. Arról a tényről pedig ne feledkezzünk meg, hogy a napkollektorok használatával nem vagyunk kitéve a fosszilis tüzelőanyagok áringadozásának és azok áremelkedésének.


A napkollektoros rendszerek hatékonysága nem megfelelő

Nem igaz. A napenergiával működő rendszereket úgy tervezik, hogy a nyári hónapokban szolgáljanak fő hőtermelőként, tehát májustól októberig az adott épület teljes melegvíz ellátását tudják biztosítani. További előnyük, hogy a napenergia egy környezetbarát, végtelen energiaforrás, míg a fosszilis tüzelőanyagok, mint például az olaj, véges és nem környezetbarát.


Lakhelyünkön kevés a napsütés, ezért nem éri meg egy napelemes rendszer kialakítása

A napkollektorok nem csak a közvetlen napsütét használják fel az energiatermeléshez, hanem úgynevezett diffúz energiát is, ami a felhőkből, épületekről vagy földekről visszaverőde is érkezhet. Természetesen az, hogy mennyire magas a hőteljesítmény egy adott rendszerben, a helyszín napsugárzásától valóban függ.


A napenergia-rendszer fenntartása nem igényel további odafigyelést

Csak azok, akik rendszeresen karbantartják a rendszerüket, lehetnek biztosak abban, hogy az mindig a kívánt hőmérsékletet nyújtja és hibátlanul működik. Ha ezt nézzük, akkor a fenntartás nem hátrány, hanem előny. Legalább évente egyszer ellenőrizni kell a rendszernyomást és a szolárfolyadék állapotát.


A műemlékvédelem megakadályozza a napelemek telepítését

Régebben a hatóságok nagyon szigorúan jártak el abban, hogy mely területeken lehet a napenergia rendszerek kialakítását engedélyezni. Manapság ezek a hatóságok már nem annyira szigorúak, többek között azért sem, mert a modern napkollektorok és modulok már vizuálisan jól integrálhatóak a városképbe.


Napenergia-rendszerek gyártása több energiát emészt fel, mint amennyit később termelnek

Ez nem igaz. A terméktől és a helyszíntől függően 1-4 éven belül visszatérül a gyártás során felhasznált energia. Ez azt jelenti, hogy a napenergiával működő rendszerek jobb eredményeket érnek el, mint az összes többi energiatermelő: kazánok, elektromos fűtés, erőművek, stb. Ráadásul ha a napenergia-rendszert 20, 30 vagy 40 év után cserélni kell, akkor annak elemei nagyon jól újrahasznosíthatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4314750849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása