Klíma kell otthonra - de melyiket válasszuk? – 2. rész
2018. május 22. írta: Fűtőmester Attila

Klíma kell otthonra - de melyiket válasszuk? – 2. rész

A tökéletes klíma kiválasztása igencsak emberpróbáló feladat tud lenni bárki számára, főleg mikor már nyakunkon a meleg és egyre égetőbb szükségünk van egy klimatizált szobára az otthonunkban. Cikksorozatom második részében tovább folytatom a klímaválasztás szempontjainak a bemutatását – ma a klíma típusokról és olyan extra funkciókról lesz szó, amelyek rendkívül megkönnyíthetik a felhasználó életét.

1. Otthoni használatra alkalmas klíma típusok

Az otthoni használatra alkalmas klímákat alapvetően 2 nagy csoportra bonthatjuk:

1. Osztott (split) klímák
2. Mobil klímák

Osztott (split) klímák

spliklima.jpgA split klímák a lakosság körében a legelterjedtebb klímaberendezések. A split klímák egy kültéri és egy, vagy akár több beltéri egységből állnak. Jellemzőjük, hogy rendkívül hatékonyan tudnak működni, hiszen a meleget maga a kültéri egység adja le, így a hűtésük kiváló.

A split klímáknak többféle kialakítása is létezik, például a mennyezetbe építhető kazettás klíma, vagy az oldalfali klíma – ezek a különböző típusok működésben megegyeznek, a kialakításukban mutatnak csak különbségeket.

Osztott (split) klímák különböző típusaira a Vaillant oldalán találhatsz példákat, az A++ energiahatékonysági besorolású climaVAIR terméküknél.

Az osztott klímaberendezések nem véletlenül népszerűek a lakosság körében: a berendezések tökéletesen megfelelnek mind a hűtési, mind a fűtési feladatok elvégzésére, úgy, hogy közben még energiatakarékosan is működnek, ezért célszerű emellett a típus mellett letennünk a voksunkat.

Mobil klímák

A mobil klímák az osztott klímákkal ellentétben könnyen és gyorsan telepíthető készülékek, beszerelésük szakembert nem igényel. Nevéből is következik, hogy az ilyen típusú klímák nincsenek helyhez kötve, könnyedén mozgathatók a hűteni kívánt helyiségek között.

Az elvitathatatlan előnyeik mellett persze beszélnünk kell a hátrányaikról is, mint például a split klímáknál alacsonyabb teljesítményről és a zajos működésről.

Szakemberek egybehangzó véleménye alapján azt lehet mondani, hogy mobil klímát csak akkor vegyünk, ha más hűtési megoldás nem kivitelezhető az otthonunkban.

 

2. Extra funkciók, amelyek megkönnyítik az életedet

Egy klíma esetén 3 olyan extra funkció jöhet szóba, ami felhasználói oldalról igencsak sokat hozzáadhat a klímahasználat élményéhez:

  1. Nagyon megkönnyíti az ember életét, ha a klímája rendelkezik egy alvó, vagy éjszakai móddal. Egy forró nyári nap után még éjszaka, alvás közben is futtathatjuk a klímánkat, hiszen ennek a funkciónak köszönhetően a klíma csöndesebbé válik és nem fog minket zavarni alvás közben.
  2. Hasznos lehet egy időzítő funkció is, amelynek a segítségével a beállíthatjuk, hogy mikor kapcsoljon be és ki a klímánk, ezzel is energiát spórolva.
  3. Egy, a klímához tartozó távirányító rendkívül kényelmessé teheti az életünket, ezért mindenképpen egy olyan készülék mellett tegyük le a szavazatunkat, amely mellé kapunk távirányítót is.

 

Ha szeretnél többet megtudni, a klímavásárlásról, akkor olvasd el az előző cikkemet a témában: link.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5213992900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása