Érdemes napelembe fektetned a pénzedet?
2018. június 05. írta: Fűtőmester Attila

Érdemes napelembe fektetned a pénzedet?

Rengeteget hallhatunk ma a napelemekről, de a többséget csak egy kérdés foglalkoztatja: „Érdemes napelemekbe fektetnem a pénzemet, vagy sem?”. A napelemekről szóló cikksorozatom első részében a napelem választás kérdéskörét fogom körüljárni és megpróbálok választ adni az előbb feltett kérdésre.

 

A napelem rendszerek működése

A napelem egy olyan berendezés, amelyik a napenergiát elektromos árammá, vagy villamos energiává alakítja át. Fontos tudni, hogy ezek a berendezések nem csak akkor termelnek áramot, amikor süt a nap, hanem akkor is, amikor nem éri őket közvetlenül napfény – nyilván ilyenkor alacsonyabb hatásfokon.

napelem-rendszer.jpg/ Ha részletesebben érdekel a napelem és a teljes napelemes rendszer működése, nézd meg ezt a videót, ami röviden és közérhetően magyarázza el. Ráadásul a rendszer minden elemét akár már holnap beszerezheted te is. /

Na de mi van akkor, amikor kevesebbet süt a nap és a rendszer is kevesebb áramot termel, mint például a téli hónapokban? Ilyenkor sem kell megijedni, hiszen a naposabb időszakokban termelődő többletenergiát el tudjuk raktározni akkumulátorokban és ezt a fel nem használt energiát újra elő tudjuk venni, vagy pedig az országos áramhálózatba engedhetjük a többletet, ahonnan hiány esetén visszatáplálják számunkra azt.

A napelem rendszerek a nyári hónapokban teljesítenek a legjobban. Ilyenkor olyan mennyiségű áramot tud előállítani a rendszer, amelynek segítségével akár 100 százalékban ki tudjuk termelni a háztartás energiaigényét.

 

A napelem rendszerek megtérülése

Mivel a napelemek működése a napenergián alapszik, ezért könnyen beláthatjuk, hogy a napelemet működtető energiaforrás sosem fog elfogyni. Ezért a napelemek egészen addig termelni fogják az elektromos áramot a háztartásod számára, amíg a berendezések élettartama véget nem ér. Az élettartamuk pedig igencsak távol áll a rövidtől, hiszen egy egyszeri befektetéssel nagyjából 25-30 évig probléma nélkül működtethetjük a napelem rendszerünket.

A rendszerek ezalatt a hosszú élettartam alatt bőségesen meg fognak térülni. Hazánkban a berendezések megtérülését nagyjából 8-10 év közé tehetjük – pályázati támogatásokkal ez az időtartam akár 2-5 évre is redukálódhat.

A megtérülés időtartamát a meghibásodások sem veszélyeztetik, hiszen nagyon ritkák a felmerülő hibák, továbbá a gyártó cégek hosszú távú garanciát vállalnak az eladott termékekre – erre a hosszú távú garancia vállalásra jó példa a Vaillant auroPOWER napelem rendszere, amire a cég egy 10 éves termék és párhuzamosan egy 25 éves teljesítmény garanciát vállal.

 

A rendszerek további pozitívumai

Fontos megemlíteni, hogy a napelem rendszerek igencsak jól tűrik a mostoha, szélsőséges időjárást is, nem kell félnünk sérülésektől. Emellett a karbantartásuk is minimális idő és energiabefektetést igényel, hiszen a rendszer nem tartalmaz kopó és forgó alkatrészeket.

Ha napelem rendszereket használunk, akkor kevésbé, vagy szinte semennyire sem fogjuk érzékelni a fosszilis energiahordozók kimerüléséből fakadó árváltozást és nem kell tartanunk a villamos energia áremelkedésétől sem.

A pozitívumok között említhetjük, hogy a berendezések környezetbarátok. A berendezés működése során nem szabadulnak fel károsanyagok, ennek következtében pedig nem szennyezzük a környezetünket.

 

Tehát a napelem rendszerek esetében olyan berendezésekről beszélhetünk, amelyek egy egyszeri beruházással nagyjából 25-30 évig probléma nélkül működnek és már 8-10 év után megtérülnek, amelyek energia függetlenné tehetik a háztartásunkat és látványosan csökkenthetik a számláinkat és amelyeknek az ára évről évre érezhető módon csökken, így a nagyközönség is megengedheti azokat magának.

Amennyiben számodra fontos az energiafüggetlenség és hosszú távon gondolkodsz, akkor nem kérdés, hogy érdemes napelemekbe fektetned.

A cikksorozat következő részében a napelemeket érintő állami szabályozást fogom részletesebben bemutatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5314025086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása