Javulnak a napelemeket érintő szabályozások
2018. június 20. írta: Fűtőmester Attila

Javulnak a napelemeket érintő szabályozások

A napelem rendszerek témakörének egyik fontos kérdése az állami és az uniós szabályozás és támogatás – vajon a mostani szabályozások és esetleges támogatások segítik a háztartásokat a napelemek telepítésében és működtetésében, vagy sem? Cikksorozatom második részében ezt a témakört fogom körüljárni.

2018 fontos változása: csökken a napelemek termékdíja

2015-ben a magyar állam kivetette a napelemeket érintő termékdíjat, amit a napelem súlya után kell azóta is fizetni – egyes körökben ezt „napelem adónak” is nevezik. A termékdíj bár nem radikálisan, de azért érezhetően megnövelte a napelem rendszerek árait és lassította a megtérülésüket is.

Szerencsére 2018-as év változást hozott a termékdíjat illetően, hiszen gyakorlatilag megfelezték a kilogrammonként befizetendő összeget. Az eddigi 114 Ft/kg-os összeg leredukálódott 57 Ft/kg-ra, ami egy átlag napelem panel esetében, mint amilyen a Vaillant auroPOWER napelem rendszere is, ezer forint feletti árcsökkenést hozott panelenként.

 

Pályázatok, 0 szálazékos hitelek

A napelemek telepítését nem csak saját zsebből valósíthatjuk meg, hanem különböző állami pályázatok igénybe vételével. A pályázatok egy része részlegesen finanszírozza a telepítést, de akadnak olyan pályázatok is, amelyek teljes egészében állják a napelem rendszer telepítési költségeit – mindenképpen érdemes utána nézni a lehetőségeknek.

Pályázatok mellett uniós támogatások is igénybe vehetők, amelyek 0 százalékos kamatú hitelek formájában érhetők el a háztartások számára.

Konkrét pályázatok és pályázat típusok az alábbi két weboldalon tekinthetőek meg:
http://www.naplopo.hu/miert-napenergia/allami-tamogatas-palyazatok
http://napelempalyazat.hu/

 

Uniós törekvés a megújuló energiaforrások elterjedése érdekében

Az előzőek mellett érdemes megemlíteni azt az uniós jogszabályt is, ami kimondja, hogy a tagállamokban – tehát nálunk Magyarországon is – 2020-tól csak közel nulla energiafogyasztású épületekre adható ki építési engedély, elősegítve ezzel a napelem rendszerek terjedését.

A jogszabály egyértelműen támogatja az lakóházak által megtermelt energiák, mint például a napenergia, kiemelt fontosságúvá válását. Zárójelben meg kell jegyezni, hogy a jogszabály hazánkban nem váltott ki túl pozitív visszhangokat, azonban több, mint valószínű, hogy az évek múlásával egyre jobban fel fogja értékelni a napenergia és ezzel együtt a napelem rendszerek szerepét.

 napelem.jpgÖsszességében érezhető, hogy a magyar állam hozzáállása a napelem rendszerek kérdéséhez ugyan lassan, de pozitív irányba változik, különböző pályázatok és támogatások igénybe vehetők a háztartások számára a rendszerek finanszírozására és uniós szinten is törekednek a napenergia elterjedésének támogatására.

Mindezek a történések a háztartások számára egyre olcsóbbá teszik a készülékek telepítését és a megtérülés idejét is leredukálják, gyakorlatilag lenullázva ezzel a sokak fejében felmerülő kockázatokat.

És ha már a kockázatokat említettem, akkor szeretnék hozni egy példát arra, hogy mennyire nem kockázatos ma napelem rendszert telepíteni: a Vaillant, 25 évig garantálja a kiegyenlített teljesítményt a napelemeihez, vagyis ha ebbe fektetjük a pénzünket, nyugodtan számolhatunk azzal, hogy 25 évig változatlan hatásfokon tud elektromos áramot termelni az adott napelem rendszer.

Ha szeretnéd megtudni, hogy miért érdemes napelem rendszerekbe fektetni, olvasd el az előző cikkemet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4614060665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása