Klíma kell otthonra - de milyet válasszunk?
2018. május 08. írta: Fűtőmester Attila

Klíma kell otthonra - de milyet válasszunk?

Nagyon forró napokon vagyunk túl  pedig még csak május van, a nyár java még előttünk áll. Akinek eddig nem jutott eszébe, hogy légkondícionálót kellene otthonra venni, most azok is bizonyára azon törik a fejüket, hogy milyet is vegyenek. A következő néhány posztomban egy mankót szeretnék a kezedbe adni, aminek a segítségével a legjobb döntést fogod tudni meghozni.

A cikksorozat első részében két olyan klímaválasztási szempontot is be fogok mutatni, amelyek nélkül lehetetlen a számunkra legmegfelelőbb légkondicionáló mellett döntenünk. Mi ez a két fontos szempont? Íme:

1. Megfelelő hűtőteljesítménnyel rendelkezik

Hogy mi számít megfelelő hűtőteljesítménynek, az attól függ, hogy mekkora teret kell a klímának hűtenie (hidegebb időben pedig fűtenie). Ezt ránézésre, előzetes információk nélkül nehéz meghatározni, ezért célravezető egy szakemberhez fordulni, aki felméri a helyszínt. Ez a felmérés általában ingyenes, ha a klíma beszerelésével is a felmérést elvégző szakembert bízzátok meg.

Egy szakember elhívásával elkerülhető, hogy:

  • A helyiség méreteihez képest gyenge hűtőteljesítményű klímát vásároljunk, ami nem tudná rendesen lehűteni a teret.
  • Túl nagy teljesítményű készüléket szereltessünk be, ami túlságosan sokat fogyasztana (ráadásul még drágább is lenne annál, mintha megfelelő teljesítményű légkondicionálót választottuk volna).

Hozzávetőleges képet persze mi magunk is alkothatunk a legegyszerűbb légköbméter számítás képlettel: alapterület szorozva belmagasság. 

2. Gazdaságos

climavair-blogba.jpgSenki sem szeretne fölöslegesen túl sok villanyszámlát fizetni egy pazarlóan működő klímaberendezés miatt, ezért a hűtőteljesítmény mellett foglalkozni kell a gazdaságos működés kérdésével is.

Egy klíma minősége erősen befolyásolja azt, hogy mennyire tud gazdaságosan üzemelni a készülék. Nem véletlenül működnek rendkívül gazdaságosan a felső közép és a prémium márkák klímái és az sem véletlen, hogy a kezdeti nagyobb befektetés hosszú távon ezeknél általában meg szokott térülni.

A gazdaságosság mértéke összefügg a klíma hatásfokával. Ha nagyobb a hatásfok, akkor gazdaságosabb a működés, tehát olcsóbb az üzemeltetés. A hatásfokra egy klíma esetében a SEER jelzésből következtethetünk, az ehhez leírt szám utal a hatékonyságra. A SEER egy arányszám, ami megmutatja, hogy ha egy klíma fix teljesítménnyel üzemelne, akkor folyamatos működés mellett mekkora lenne a készülék névleges teljesítményéhez viszonyított fogyasztása. (pl. 2,5 kW-os klíma SEER=5 esetén folyamatos üzemben 2,5/5=0,5 kW-ot fogyaszt óránként. Nyilván egy inverteres típus, még ennél is kevesebbet, mert ott változik a leadott teljesítmény is.) Minél nagyobb a SEER értéke annál gazdaságosabb a működés, ezért érdemes minél magasabb SEER értékű klíma mellett dönteni.

A gazdaságos működést nagyban befolyásolja a klíma típusa is. Jelenleg az inverteres típusú klímák számítanak a leghatékonyabban és leggazdaságosabban működő daraboknak. Ez azért lehetséges, mert nem ki- és bekapcsolt módban üzemelnek, hanem az igénybevétel mértékének megfelelően szabályozzák a teljesítményüket. A ki- és bekapcsolások megszűnésével pedig jelentősen csökkentik a fogyasztást. Ezeknek a működéséről és előnyeiről további információkat a Vaillant oldalán olvashatsz, az A++ energiahatékonysági besorolású climaVAIR terméküknél.

A fentebb említett két szempont figyelembe vételével már jóval közelebb kerülhetsz a számodra legmegfelelőbb klíma beszereléséhez. A következő bejegyzésemben körül fogok járni még néhány olyan szempontot, ami rendkívül megkönnyítheti a tökéletes klíma kiválasztásának folyamatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4813900558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása