Mit csinálj az egyedi fűtés beindítása előtt?
2018. október 09. írta: Fűtőmester Attila

Mit csinálj az egyedi fűtés beindítása előtt?

A távfűtéses lakások lakói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem kell különösebb előkészületeket tenniük a fűtési szezon előtt. Az egyedi fűtéses otthonoknál más a helyzet – nagyon sok múlhat az előkészületeken és azon, hogy mikor kapcsoljuk be a fűtést otthon.

 

Mit tegyél meg mindenképpen az egyedi fűtés beindítása előtt?

A legfontosabb, amit fejben kell tartanunk, hogy a lakossági gázkészülékek a megfelelő működés, a biztonság és a takarékosabb gázfelhasználás biztosítása miatt karbantartást igényelnek.

A karbantartás elvégzéséhez mindenképpen forduljunk szakemberhez – fontos időben jelezni az igényeinket, mert a fűtési szezon előtt gyakran hetekre is be vannak táblázva és könnyedén szakember nélkül maradhatunk!

A karbantartás mellett ilyenkor a szakember elvégzi a kazán kitisztítását is. A tisztítás hozzájárul a saját biztonságunkhoz, a kazán költséghatékonyabb működéséhez és a készülék hosszabb élettartamához is.

A kazán karbantartása mellett célszerű körbejárni a lakást huzatos pontok után kutatva. Benne van a pakliban, hogy az ablakoknál, illetve az ajtónál találunk olyan réseket, amelyeken keresztül beáramlik a hideg az otthonunkba. Ezeket a részeket szigeteljük le egy-egy hőszigetelő gumival – néhány apró rés leszigetelése is érezhetően lecsökkentheti a számláinkat!

rradiator.jpgTedd fel magadnak a kérdést: vajon célszerű az otthonod minden helyiségét ugyanolyan hőmérsékletre fűteni? A válasz szinte biztosan az, hogy nem. A WC-t, illetve használaton kívüli szobákat célszerű alacsonyabb hőmérsékleten tartani, a pazarlás elkerülése végett. Ezekbe a helyiségekbe érdemes felszereltetnünk egy termosztatikus szelepet. A szelep feladata a radiátorba áramló forróvíz mértékének a szabályozása a szobahőmérséklet és a szelep beállításának függvényében.

Egy ilyen szeleppel egyedileg szabályozhatjuk a radiátorok teljesítményét.

És egy utolsó gondolat ide azoknak, akiknek van az otthonukban programozható fűtésszabályozó (termosztát): nézd végig a termosztát tavalyi beállításait és gondolkodj el azon, hogy hol érdemes változtatnod rajta. Például ha korábban a rendszer folyamatosan fűtötte a lakást, akkor most célszerű olyan beállítást választani, hogy a szabályozók akkor melegítsék az otthonunkat, amikor valóban ott is tartózkodunk!

 

Mikor kapcsoljuk be a fűtést, hogy elkerüljük a pazarlást?

A kérdésre általában 2 ökölszabállyal szoktak válaszolni:

  • Ne várjuk meg azokat a napokat, amikor már erősen leesik a hőmérséklet és gyorsan be kell fűtenünk, hogy ne fagyjunk meg a lakásban.
  • Ne kezdjünk el a meleg napokon fűteni, mert csak a saját számlánkat fogjuk fölöslegesen növelni.

Ezzel a két ökölszabállyal az a gond, hogy nehéz megmondani mi még a „meleg” és mi számít már „hidegnek”. Ez mindenkinél változik.

Ezért én egy kézzelfoghatóbb tanácsot szeretnék adni: A fűtés beindítását bízd egy jól programozott termosztátra, amit ilyenkor csak a nyári módból átkapcsolsz a téli, fűtésszezonos módba (ilyen termosztátok közül ide kattintva válogathatsz).

Így ténylegesen elkerülheted a pazarlást és biztos lehetsz abban is, hogy nem lesz hűvös a lakásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8514291087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása