Hogyan állítsunk elő meleg vizet napenergiával?
2015. augusztus 12. írta: Fűtőmester Attila

Hogyan állítsunk elő meleg vizet napenergiával?

Szerencsére ipari szinteken és egyre több háztartásban kezd elterjedni az alternatív energiaforrások használata. Ezek közé tartozik a napenergia, amely az egyik legkézenfekvőbb megoldás lehet a hagyományos energiatípusok helyettesítésére vagy kiegészítésére.


Nem arról van szó, hogy kiteszünk egy igen megtermett méretű, vízzel töltött lavórt a napra: ennél sokkal modernebb technológiákról, amelyek hosszú távon és nagy mennyiségben tudnak nekünk segíteni. Pedig gyerekkori emlékeimben valóban él egy ilyen kép: nagymamám sokszor a tűző napon hagyta a hideg vízzel teli vájlingokat, hogy aztán később abban a vízben fürödhessünk mi, unokák – így használta a napenergiát. Ha akkoriban léteztek volna a modern vívmányok, nem kellett volna annyira megerőltetnie a hátát a hurcolkodással! Ma már napkollektorok használatával is nyerhetünk meleg vizet (tisztálkodáshoz és mosogatáshoz), sőt, akár a fűtésben is segítségünkre lehetnek.

solar-panel-illusztracio.jpgA napkollektor (a képen a Saunier Duval terméke látható) nem csak környezetkímélő, de alkalmazásával nem függünk semmilyen szolgáltatótól, a napenergia földrajzi helyzettől függően rendkívül széles körben elérhető, és nyersanyagkészleteinket sem éli fel – a technológia olyasmit használ fel, ami egyébként is rendelkezésünkre áll.

Meleg vizet pl. sík napkollektorok segítségével tudunk előállítani, amelyek a nap nem látható termikus energiáját hasznosítják. Ilyen módon az éves melegvíz-mennyiség 50-80%-a fedezhető, a nyári napsütéses hónapokban akár a teljes mennyiség is. A használati melegvíz biztosítása mellett a szolár panelek működése úszómedence-fűtésre, valamint a fűtésszezonban fűtésrásegítésre is használható. A síkkollektorok azért is nagyon előnyösek, mert nem igényelnek külső karbantartást, úgy lettek megtervezve és kivitelezve, hogy felhelyezésüket követően ne kelljen rajtuk javításokat végezni. Na de hogyan működik a dolog?

A napkollektor felületének részét képezi egy úgynevezett abszorber, vagyis elnyelő felület, ami a napsugárzás közel kétharmadának használható energiává alakításában játszik fontos szerepet. Ez a réteg egy csővezetékhez kapcsolódik, amely biztosítja a hőáramot az úgynevezett szolár hőhordozó folyadék felé. Ha ez a folyadék elér egy bizonyos hőfokot, akkor beindul egy szivattyú, a folyadék átvezetésre kerül egy bojlerbe, amely bojlerben lévő vizet aztán felmelegíti – és kész is a meleg vizünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr287702276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása