Mikroalgák, a jövő alternatív erőforrásai
2018. július 24. írta: Fűtőmester Attila

Mikroalgák, a jövő alternatív erőforrásai

A mikroalgák a „zöld aranyként” is ismertek és a kozmetikai üzletek és bioboltok egyik leggyakrabban előforduló termékei közé tartoznak – arról azonban kevesen tudnak, hogy ma már a bioüzemanyagok és a biogázok alapanyagaként is felhasználhatók!

1. A mikroalgákról általánosan

A mikroalgák a bolygónk oxigénkészletének 90 százalékát termelik meg napenergia-hasznosítással, fotoszintézis útján. Mondhatjuk úgy is, hogy a mikroalgák a földi élet megteremtői.

mikroalga.jpg

A mikroalgák szaporodó és energiatermelő képessége rendkívül magas. Ez részben a széndioxid elnyelő képességüknek köszönhető, aminek következtében a globális felmelegedés elleni harc egyik legfontosabb eszközei lehetnek a mikroalgák.

Egyre több kozmetikai és egészségügyi termékben használják fel őket alapanyagként, és legújabban az élelmiszeriparban is hasonló folyamatokat láthatunk. Emellett az energiatermelő képességüknek köszönhetően több olyan projektben is hasznosítják őket, ahol új, költséghatékony alternatív energiaforrás előállítása a cél.

2. Mikroalgák, mint alternatív energiaforrások

Írország délnyugati partjain kutatók kísérleti jelleggel mikroalgákat termesztenek. Az algák alig néhány hónap alatt látványos ültetvényekké terebélyesedtek, köszönhetően a rendkívül gyors természetes növekedésüknek. Nincs szükségük műtrágyára sem.

A kutatók azt mondják, hogy ezek az algák 20-30-szor több olajat képesek előállítani, mint a mezőgazdasági növények. Ezért a mikroalgák a bioüzemanyag-gyártás számára is nagy lökést adhatnak majd a következő években – az algaolaj megfelelő arra, hogy biodízellé lehessen alakítani.

Az említett írországi kutatók mellett mások is foglalkoznak a mikroalgákkal, és több helyen is sikerrel jártak különböző járművek, például autók és repülők algalolajból készült biodízellel való meghajtásával.

Emellett érdemes megemlíteni azt is, hogy a mikroalgák egyéb szerves anyagokhoz hasonlóan biomassza előállítására is alkalmasak, amiből biogázokat lehet kivonni az épületek fűtésére.

A felsorolt lehetőségek ellenére a mikroalgákat, mint alternatív erőforrásokat több kihívás is fenyegeti. Egyrészt a mikroalgákban lévő olaj kinyerése még nem túl költséghatékony és nagyon körülményes tud lenni, így a nagyüzemi termelés egyelőre nem megvalósítható.

Másrészt a mikroalgák termesztésének hatalmas területi igénye van. Jól szemlélteti ezt az a tény, hogy az Egyesült Államok üzemanyagigényének teljeskörű kielégítéséhez egész Új-Mexikó államot mikroalga ültetvénnyé kellene alakítani (Új-Mexikó több, mint háromszor nagyobb területen fekszik hazánknál)!

Ez persze áthidalható azzal, amit Írországban láttunk: ott a partmenti vizekben termesztették az algákat. Ennél egy fokkal kreatívabb megoldással állt elő a berlini MINT Engineering vállalat, ahol azt találták ki, hogy az üzemük nagy homlokzati rendszereiben fogják termeszteni az algákat, helyet spórolva ezzel. Ez is egy megoldás, azonban az igazán nagy méretű termelést nem tudja hatékonyan elősegíteni.

Mindenesetre a mikroalgák körüli kutatások nem állnak le és a kutatók tovább fognak dolgozni azon, hogy a mikroalgákból a jövő alternatív energiaforrásai lehessenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8314131865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása