5+1 dolog, amit a fűtés beindítása előtt meg kell tennünk!
2017. október 19. írta: Fűtőmester Attila

5+1 dolog, amit a fűtés beindítása előtt meg kell tennünk!

Október közepe az országos fűtésszezon kezdete. A távfűtéses lakások lakói ekkortól különösebb előkészületek nélkül élvezhetik a radiátorok melegségét, ám akinek egyedi fűtése van, annak érdemes a kazán bekapcsolása előtt néhány dolgot megtennie, sőt, akár még várnia is a fűtés elindításával.

 blog-5_1-final.jpg

1 - Huzatvadászat
Mielőtt bekapcsoljuk a fűtési rendszert, érdemes körbejárni a lakást, huzatos helyek után kutatva. Ha valahol érezhetően dől be a hideg a lakásba, akkor tegyünk ellene! Régi, megvetemedett ablakok, ajtók körüli réseket például hőszigetelő gumi- vagy habszivacs szalagokkal könnyen és gyorsan szigetelhetjük, de akár a falak mentén is előfordulhatnak olyan repedések, amelyeket érdemes eltüntetni

2 - A fűtőkészülék karbantartása
Ha a nyáron nem tettük meg, akkor ideje gyorsan hívni egy szakembert, hogy elvégezze a cirkó, kondenzációs kazán, vagy egyéb fűtőberendezésünk karbantartását. Ilyenkor a készülékek tisztítását is el szokták végezni a szakemberek, ami nem csak a biztonságot és a készülék élettartamát növeli, de a költséghatékony üzemeltetéshez is hozzájárul. (DE - előfordulhat, hogy már így is csak hetek múlva fog a szerelő kijönni hozzánk)

3 - A termosztát programozása
Amennyiben időzítő vagy programozható fűtésszabályozónk van, érdemes átnézni és újraprogramozni, hiszen az előző fűtésszezonhoz képest sokat változhatott az életvitelünk és ezzel a fűtési igényünk is. Ezeket a szabályozókat úgy érdemes beállítani, hogy akkor melegítsék a lakást, amikor ténylegesen otthon is tartózkodunk, illetve nappal egy kicsit melegebb, éjjel hűvösebb szobahőmérsékletet biztosítsanak. (Akinek nincs még ilyen termosztátja, annak ideje beszerezni. Ide kattintva válogathatsz néhány okos megoldás között! )

4 - Hővisszaverő fóliák
A kazán és a fűtésszabályozó a szíve és az agya az egyedi fűtési rendszerünknek, de ha a radiátoroknál elszökik a hő, akkor ők hiába is dolgoznak tökéletesen. Érdemes tehát mindent megtenni, hogy a radiátor a legoptimálisabban fűthesse a helyiségeinket. Ez nem csak azt jeleni, hogy ki kell szabadítanunk a bútorok vagy függönyök takarásából, de azt is, hogy érdemes a radiátor mögé a falra egy hővisszaverő fóliát raknunk, hogy a fűtőtest ne a falat - és azon keresztül az utcát melegítse! (Hővisszaverő fóliát a legtöbb nagy barkácsboltban be lehet szerezni.)

5 - Termosztatikus radiátor szelep
Biztos, hogy minden helyiséget ugyanolyan hőmérsékletűre kell fűteni? Gondoljunk csak a kamrára, WC-re, vagy használaton kívüli szobákra. Ha vannak ilyen helyiségek az otthonunkban, akkor érdemes felszereltetnünk termosztatikus szelepeket (csap) a radiátorokra, amelyekkel minden helyiségben egyedileg szabályozhatjuk a kívánt hőmérsékletre a radiátorok teljesítményét.

+ 1 Húzzuk fel a pulcsit! :)
Mi magyarok általában nem szeretünk otthon is pulcsiban tartózkodni, de bizony a fűtésszezon elején és végén érdemes azon elgondolkodni, hogy nem éri-e meg jobban felvenni egy pulcsit otthon, mint azonnal bekapcsolni a kazánt. Mások, akik tőlünk északabbra élnek, ezt a módszert követik - érdemes tanulni tőlük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8513028782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása