A Napelemes áremtermelés hátrányai – tények!
2019. június 18. írta: Fűtőmester Attila

A Napelemes áremtermelés hátrányai – tények!


Sok kérdés és információ kering az interneten a fotovoltaikus rendszerekről, amik nem mindig pontosak. Utánanéztem a valóságnak ezekkel kapcsolatban - remélem mindenki számára hasznos válaszokat találtam.

napelemes_rendszer_v2.jpg

A fotovoltaikus rendszerek a nap energiáját hasznosítják áramtermelésre. Ilyen rendszerek már nálunk is egyre könnyebben elérhetőek, de sokan kételkednek a hasznosságukban, a megtérülésükben, és nem is néznek utána a valóságnak, a tényeknek. Én most megtettem. Íme a leggyakoribb kifogások a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, és azok igazságtartalma.

Nálunk nincs elegendő napsütés a készülék működéséhez.
Ez általában nem igaz. A világon mindenütt elegendő napfény van ahhoz, hogy működjön a rendszer. A fotovoltaikus rendszer termelékenysége természetesen függ az adott hely napsütéses óráinak számától. Egy rendszer tervezésekor azt is vizsgálják a szakemberek, hogy mennyire árnyékolt az adott felület, de még az északi fekvésű, árnyékolt területeken is képes áramot termelni a napelem.

A napnak sütnie kell a fotovoltaikus energia előállításához.
Ez nem igaz. A fotovoltaikus modulok nagyon kevés sugárzással, vagy visszaverődő, szórt napfény mellett is képesek villamos energiát termelni. Vagyis nálunk ezek minden nap „dolgoznak” - persze a hatásfokuk eltérhet napról napra.

Érdemes egy tároló akkumulátort is beszerelni, még ha ezáltal nőnek is a költségek.
Igen is, meg nem is. Alapvetően nincs szükség akkumulátoros tárolásra a napelemek hasznosításához. Ha azonban szeretnénk növelni a fogyasztást és egyre függetlenebbé vállni a villamos energia szolgáltatóktól, akkor az akkumulátor hasznos befektetés. Érdemes az eltárolt energiát az éjszakai berendezések fentartásához vagy például a hőszivattyú műköttetéséhez felhasználni. Egyre kedvezőbb áron juthatunk akkumulátorokhoz, és az így keletkezett többletkiadás csak kb. 10 %-kal növeli meg a megtérülési időt.

A teljes önellátás nem lehetséges.
Ez igaz. Az éves áramfelhasználás 100%-át nem lehet csak házi napelemekkel előállítani, így nem lesz 100%-ban önellátó a rendszerünk. Azonban mégis lehetséges 100 %-osan függetleníteni magunkat az áramszolgáltatóktól, méghozzá úgy, hogy a nyáron termelt felesleges áramot beadjuk a rendszerbe (hálózatba), és télen, mikor rendszerünk kevesebb áramot termel, visszavásároljuk azt.

A fotovoltaikus rendszerek kevésbé vonzóak a támogatások csökkenése miatt.
Ez nem igaz. A fotovoltaikus rendszerek esetében a megakarítás áll az előtérben. Olcsó villamos energiát állítok elő, amit saját magam használok, ezért a maradék energia megvásárlása sem kerül sokba. A fotovoltaikus rendszerek beszerzési költségei jelentősen csökkentek az elmúlt években a megtérülési időszakok pedig 2004 óta nem változtak jelentősen.

Mire egy fotovoltaikus rendszer nyereséges lesz, eléri azt az életkort, hogy ki kell cserélni.
Ez nem igaz. A napelemes rendszerek élettartama lényegesen hosszabb, mint azok megtérülési időszaka.

Sok tanácsadó szerint a fotovoltaikus rendszereket 10 évente meg kell újítani.
Ez sem igaz! A tetőn lévő modulok nincsenek kitéve mechanikus igénybevételnek. Vannak olyan rendszerek, amelyek már 40 éve szolgáltatnak villamos energiát. Majdnem minden gyártó minimum 25 év működési időt ígér.

A szakemberek által jósolt villamos energia bevételeket nem teljesítik.
Igaz is és nem is. Ezek a számítások átlagokkal számolnak, ezért csak előrejelzések. Az időjárás és az évi napsütéses órák száma egy olyan változó, amivel nem lehet előre számolni, és nagy befolyással lehet a fogyasztásra.

A fotovoltaikus rendszer elektroszmogot okoz.
Ez igaz. Azonban ez az elektroszmog ártalmatlan, ellentétben az egyes elektromos készülékekből sugárzó elektroszmoggal, ami naponta körülvesz minket.

A tetőablakok és az erkélyek megakadályozzák a napelemek telepítését.
Ez igaz. A tetőablakok miatt előfordulhat, hogy nincs elég hely a fotovoltaikus rendszerek kiépítésére. Ilyen szempontból a tetőablakok hátrányosak a rendszerre nézve.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7614900022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása