Időjáráskövető- és  okostermosztátok
2015. december 16. írta: Fűtőmester Attila

Időjáráskövető- és okostermosztátok

A fűtésszabályozók új generációjával rengeteg energiát és pénzt takaríthatunk meg, ha okosan használjuk őket. De honnan indult a szobatermosztátok története, és milyen igényeket képesek kielégíteni a legújabb generációs, internettel és mobiltelefonokkal összekapcsolt okostermosztátok? E kis összefoglalóból minden kiderül!

A termosztátok fejlődése és típusai

Azt mindenki tudja, hogy a szobai termosztát elsődleges dolga, hogy a fűtőkészüléket úgy szabályozza, hogy az a termosztáton beállított hőfokon tartsa a helyiség hőmérsékletét. Ezt a legbugyutább szabályozók is tudják, de arra hamar rájöttek a gyártók, hogy ez kevés. Például miért kellene 20 celsius fokon tartani a szoba hőmérsékletét addig, amíg a lakók munkában vannak, és 8-10 órán át senki sem tartózkodik otthon? Persze a lakók lejjebb vehetik a termosztáton a hőfokot, amikor elmennek otthonról, de akkor egy kellemetlenül hideg lakásba fognak hazaérni, és a fűtési rendszertől függően akár órákba is beletelhet, míg ismét évezhetik a 20 fokos normál hőmérsékletet. A mifelénk használt vizes fűtési rendszereknek ugyanis elég nagy a tehetetlenségi idejük, különösen, ha a radiátorok helyett padlófűtést vagy felületfűtést használ valaki. E probléma orvoslására fejlesztették ki a programozható termosztátokat, amelyeken a lakók előre beállíthatják, hogy mikor nincsenek otthon - vagyis mikor kell kevésbé fűteni a házat - és azt is, hogy mikor érkeznek haza - vagyis hogy mikorra legyen már ismét felfűtve a lakás.

Egy másik lehetőség a takarékosságra, ha a nem csak azt szabályozzuk, hogy mikor menjen a fűtés, de azt is, hogy a fűtési rendszerben keringő víz hőmérséklete mennyire legyen magas. Ahhoz ugyanis, hogy ugyanazt a szobahőmérsékletet elérjük, melegebb vizet kell a radiátorokba juttatni olyankor, amikor kint hidegebb van, mint amikor a kinti időjárás enyhébb. Ennek a problémának a megoldására szolgálnak az időjáráskövető szabályozók, amelyek a házon kívüli szenzorjaikból kapott információk alapján szabályozzák a fűtési körben keringő víz hőmérsékletét.

A programozható és az időjáráskövető szabályozók után aztán megjelentek az okostermosztátok, amelyek egyszerre képesek minden igény kielégíteni, ráadásul sokkal egyszerűbben és nagyobb hatékonysággal.

Mi az okos termosztát?

A telefonokhoz hasonlóan a termosztátok közül is azokat hívjuk okostermosztátnak, amelyek az internettel összekapcsolódva végzik a fűtés, vagy akár a melegvíz előállítás szabályozását.

migo-termosztat.jpgMire jó az internetkapcsolat? Például a külső szenzorok nélküli időjáráskövetésre. A Saunier Duval MiGo szabályozója például az internetről vett időjárási adatok alapján szabályozza a fűtési kör vízhőmérsékletét, jelentős energiát megtakarítva ezzel. Azután az internetkapcsolat lehetővé teszi, hogy távolról szabályozzuk a szobahőmérsékletet a mobiltelefonunkra letöltött applikáció segítségével, így például akkor is beindíthatjuk a fűtést, amikor váratlanul haza kell mennünk, és nem szeretnénk hideg lakásba érkezni. De ez még nem minden!

Az okostermosztátok legújabb generációi a mobil applikáció és a GPS technológia segítségével azt is képesek érzékelni, hogy milyen távol vagyunk otthonunktól, és ha azt „látják”, hogy közeledünk haza, külön utasítás nélkül is bekapcsolhatják a fűtést. Sőt, vannak már olyan készülékek is, amelyek azt is érzékelik, hogy mikor melyik szobában tartózkodunk, és ezekből az adatokból igyekeznek megtanulni a napi időbeosztásunkat, és e szerint szabályozzák az egyes helyiségek fűtését.

Rengeteg okos szabályozó megoldás van, amelyek sokféle kényelmi funkciót kínálnak, érdemes tehát körülnézni a piacon, mert egy okostermosztát legalább annyira a hasznunkra válhat, mint egy okostelefon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr788176762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása