Ez történik a kazán karbantartásakor
2015. október 20. írta: Fűtőmester Attila

Ez történik a kazán karbantartásakor

Aki gondolt a télre, már rég túl van a kazán karbantartásán. De tényleg megtörtént az a karbantartás, kellő gonddal járt el a szerelő? Az alábbiakban a helyes kazánkarbantartás lépéseit vesszük sorra, hogy a jövőben biztosak lehessenek abban, hogy a szerelő jól végezte a dolgát.


Fontos tudni a szakszerű kazánkarbantartás fázisairól, hogy kiderüljön, ha valami esetleg hiányzik, elmarad. A márkaszervizek szakemberei mindig az alábbiak szerint járnak el, de persze van, hogy nem a márkaszerviz képviselőjéhez fordulunk. Ilyenkor se hagyjuk magunkat megvezetni – ha valakit megbízunk egy feladat elvégzésével, jogosan várjuk el, hogy megfelelően és legjobb tudása szerint tegye azt.

sduva-szerviz.jpgLegelőször is le kell bontania a készülék burkolatát, hogy hozzáférhessen, ezt követően pedig az égőtálca kiszerelése, és alapos lemosása, megtisztítása kell, hogy megtörténjen. Ezt a fűtési hőcserélő ellenőrzése, szemrevételezése követi, amely nyomán akár szükség lehet (külön díj ellenében) annak kitisztítására, kiszerelésére (ha égési nyomok láthatóak rajta). Miután a hőcserélő visszaszerelésre került, portalanítani kell a készüléket. Ezután a szakember újra felhelyezheti az égőtálcát, majd ellenőriznie kell a gáztömörséget. Itt következnek az izgalmak: ezen a ponton be kell kapcsolnia a készüléket, leellenőrizni a lángképet, illetve ellenőriznie az üzemmódokat, voltaképpen a berendezés rendeltetésszerű működését. Ezen kívül ellenőriznie kell a maximális és a minimális égőnyomást, ha ez indokolt, akkor pedig beállítania ezeket a megfelelő értékekre. Ezután már csak az ionizációs áramkör ellenőrzése és a különböző biztonsági ellenőrzések (biztonsági rendszer, tápfeszültség és földelés szemléje) maradt, valamint nagyon fontos még, hogy a szerelő megnézze, milyen a levegőellátás (a kellő és megfelelő égéshez), illetve hogy megfelelően van-e biztosítva az égéstermék elvezetése.

Ez így bonyolultnak hangozhat, de szükség esetén többszöri olvasás során könnyen érthetővé válik, hogy ezek a fázisok mit jelentenek, így pedig fel leszünk készülve, ha a kazánunk karbantartására és egy szakemberrel lefolytatott interakcióra kerül sor. Nagyon figyeljünk a munkájára!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr727990921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása