Miért érdemesebb kondenzációs kazánnal fűteni? II.
2015. október 15. írta: Fűtőmester Attila

Miért érdemesebb kondenzációs kazánnal fűteni? II.

Néhány hete már írtunk arról, miért előnyösebb a kondenzációs kazánok használata és beszerelése, mint a mostanság elterjedt és népszerűségnek örvendő egyéb fűtési módszerek. Ezúttal is bemutatunk néhányat ezek közül, valamint hátrányaikat – és szó lesz a hagyományos gázfűtést övező tévhitekről is.

kondenzkazan-2-vaillant.jpgModern alternatív fűtési megoldások a Vaillanttól 

Természetesen mindenki azt szeretné, hogy a fűtésszámláján szereplő összeg a lehető legalacsonyabb legyen – a mai, egyre mostohább anyagi viszonyok között ez érthető. Ez az oka annak, hogy egyre többen fordulnak úgynevezett alternatív fűtési módok felé annak reményében, hogy kevesebbet fizessenek. De valóban eredményre vezet ez?

Előző cikkünkben említettük a napkollektoros fűtést, mint kiegészítő lehetőséget – ehhez némileg hasonló metódus az infrapaneles fűtés, amely környezetkímélő működést és jelentősen kisebb költségeket ígér. Arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy a teljes rendszer beüzemelése szintén elég nagy mennyiségű pénzt emészt fel, és egyáltalán nem garantált, hogy minden körülmények között, minden lakásban előnyös hatást biztosít. És mint minden nagyobb befektetés, csak hosszabb távon képes megtérülni anyagilag.

Az elektromos fűtőpanel („elektromos radiátor”) is sokak számára kedvező alternatívaként merülhet fel, amely valójában egy kevéssé hatékony, költséges, alapvetően előnytelen megoldás. A fűtőtestek többsége nagy súlyú, nehezen felszerelhető, ezek ráadásul csak lokálisan tudnak egy-egy szobát felmelegíteni, áramfogyasztásuk pedig magas.

A kazános fűtéssel kapcsolatosan az egyik tévhit, hogy minden esetben rossz hatással vannak a lakás-ház levegőjére, valamint hogy erősen szennyezik a környezetet: a modern, zárt égésterű kazánok semmiféle káros anyagot nem bocsátanak ki az adott helyiség légterébe, így efféle veszélytől sem kell már tartanunk. Az új környezetvédelmi-ökológiai szabályozásoknak köszönhetően pedig folyamatosan csökken a környezetre gyakorolt globális hatásuk is, megnövekedett hatékonyságuknak (amely főként a kondenzációs technológia sajátja) hála energiafogyasztásuk is kisebb.

Érdemes a kipróbált, biztonságos megoldásnál maradni, hiszen a kazánfűtés is folyamatosan javul, fejlődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr237970681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása