Egyszerű módszerek a kánikula enyhítésére
2015. augusztus 17. írta: Fűtőmester Attila

Egyszerű módszerek a kánikula enyhítésére

Bár jönnek-mennek a lehűlések, viharok, sokak szenvedésére az idei nyarat is a rekkenő hőség, az elviselhetetlen meleg uralja. Van az a hőfok, amikor már trikóban-sortban kész kínzás akár a puszta létezés is, és akkor még nem is vágtunk bele semmiféle elfoglaltságba! Hogyan lehet ezt túlélni?


A legtöbben szeretnénk ilyenkor a lakásban, ágyban fekve maradni, de sajnos kötelezettségeink ezt nem igazán teszik lehetővé. Vannak azonban módszerek, amelyekkel lehet enyhíteni a nyári meleg borzalmain: nézzük, hogy tehetjük kellemesebbé a napjainkat!

Ha vannak redőnyeink az ablakokon, mindenképpen engedjük le őket, és csak az esti órákban húzzuk újra fel, hogy beengedhessünk némi friss levegőt. Így a lehető legkevésbé süti a nap a lakást/házat, ez pedig jelenthet 1-2 fok különbséget. Éjszaka-hajnalban szintén érdemes nyitva hagyni az ablakokat, akár kereszthuzatot is generálni, így vihetünk némi légmozgást a fülledt szobákba. (Persze, ha nem esik 24-25 fok alá az esti hőmérséklet, sokat nem érünk vele.)

Gyors megoldást nyújthatnak a jó öreg ventilátorok, ezek azonban csak helyileg és futólag oldják meg a problémát, hasonlóan a szórófejes flakonba öntött hideg víz (frissítő permetként lehet használni), vagy a borogatás. Sajnos a hideg zuhany is csupán pillanatnyi enyhülést hoz, utána elég rövid idő alatt átmelegszünk.

vaillant-klima.jpgTartósabb megoldás lehet egy korszerű fali légkondicionáló beszerzése és beszerelése, amely folyamatosan egy adott hőfokra képes hűteni egy bizonyos helyiséget. (Vagy akár többet: két hálószobai készülék nyitott ajtók mellett segíthet lehűteni a hálókkal együtt a nappalit is, ezt pedig a multi split típusok esetében egyetlen kültéri egységgel megvalósíthatjuk.) Attól sem kell tartanunk, hogy esetleg az eszköz túl zajos lenne: a mai típusok a lehető legkisebb zajkibocsátás mellett igyekszenek a leghatékonyabban hűteni, hogy tényleg csak arra koncentrálhassunk: legyen minél előbb hűvös!

A nálunk főleg kazánjairól ismert Vaillant márka termékcsaládja most érkezett a magyar piacra: a climaVAIR VAI 6-os család kiváló minősítésekkel és energiahatékonysági besorolással, rendkívül alacsony zajszintekkel és a legmodernebb konstrukciókkal áll a hűsölni vágyók rendelkezésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr67713212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása