3+1 klímabeállítási tipp, hogy energiát spóroljunk
2019. július 17. írta: Fűtőmester Attila

3+1 klímabeállítási tipp, hogy energiát spóroljunk

A klímaszezon közepén járunk. Ilyen melegben mindenki gyorsan le akarja hűteni a lakását. Összegyűjtöttem 3+1 tippet arról, hogy miként lehet a lehető legokosabban programozni a klímánkat, hogy energiát is spóroljunk közben! Lássuk mik ezek!


1. Ne hűtsük túl a helységet!
blogkep-klimabeallitas.pngÉlettani és energiatakarékos szempontból is fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletet állítsuk be. A kinti, meleg hőmérséklethez képest maximum 8-10 fokkal szabad hűvösebbre állítani a klímát. Tehát ha kint mondjuk 36 celsius fok van, akkor bent 26-ra állítsuk. Ez egyrészt a szervezetünknek jó, hiszen ha nagy a kontraszt a két hőmérséklet között, amivel érintkezünk, akkor rosszul lehetünk, másrészt pedig energiatakarékosság szempontjából is, hiszen így a klímának kevesebb idő kell a helység lehűtéséhez. Egy nagyobb hőmérsékletkülönbség eléréséhez nagyobb energia is szükséges. Próbáljuk meg nem túlhűteni a helységet!


2. Használjuk az automata módot!
A legtöbb berendezésnek van automata funkciója, ami magától szabályozza a hőmérsékletet. Elég egyszerűen optimalizálható a lakás hőmérséklete az automata funkcióval, ami megtartja a betáplált hőmérsékletet. Azzal, hogy nem kell állandóan újra teljesen lehűteni a lakást, sokkal egyszerűbben és olcsóbban jövünk ki.
A Vaillant klímaberendezései a kifinomult design mellett egyszerű használatot is biztosítanak, automata funkcióval. Bővebben róluk itt: https://www.vaillant.hu/fogyasztok/termekek/termekcsoportok/legkondicionalok/


3. Állítsuk be a megfelelő szöget!
A meleg levegő könnyebb, így a helységben fentebb fog elhelyezkedni a hűtéskor. Állítsuk a távirányítón a klíma szögét vízszintesre, vagy akár fújassuk felfelé a levegőt, így először a meleg levegőt hűtjük le, ellentétben azzal ha lefele fújjuk és csak a hideg levegőt keringetjük. Természetesen lefele fújva is le lehet hűteni a helységet, azonban ha először a melegebb levegőt hűtjük le, akkor sokkal gyorsabban és energiatakarékosabban tehetjük meg mindezt.


+1. Ha csak rövid időre megyünk el otthonról, ne kapcsoljuk ki a készüléket!
Ha egy óránál kevesebb időre megyünk el otthonról, nem érdemes kikapcsolni a készüléket, hiszen nagy energiára van szükség újra lehűteni a lakást. Hagyjuk bekapcsolva a klímát, programozzuk be a fentebb említett automata módot! Így nyerhetünk az energiafelhasználáson és a lakás sem lesz meleg, mire hazaérünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5914967826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása