Amit a hőszivattyúkról tudni kell II. - hol használható?
2015. november 26. írta: Fűtőmester Attila

Amit a hőszivattyúkról tudni kell II. - hol használható?

A hőszivattyú egy, az utóbbi időben ismét egyre nagyobb érdeklődést és igényt kiváltó, a fűtés használatához is alkalmas berendezés, amelynek adottságaival és működésével azonban sokan nincsenek tisztában. Most eláruljuk, hogyan működik, mik az előnyei, illetve mire kell felkészülni velük kapcsolatban.

A hőszivattyú tulajdonképpen egy hőcserélő berendezés, hiszen működésének lényege, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von el, ezt pedig egy másik, magasabb hőmérsékletű térbe vagy helyre szállítja. Ehhez készüléktől függően felhasználhatja a talaj, a talajvíz vagy a levegő hőjét.

sduval-heat-pump.jpgMűködési elvének köszönhetően nemcsak otthonok fűtésére (és a meleg víz előállítására), hanem hűtésére is alkalmas, így egyszerre oldhatja meg a hideg hónapok és a forró nyári meleg okozta nehézségeket, problémákat – nincs szükség külön fűtő- és légkondicionáló rendszer beszerelésére és üzemeltetésére. Előnye, hogy működtetéséhez például nincs szükség gázra, illetve az elektromos áramon kívül egyéb energiaforrásra, így megkönnyíti például a gázszolgáltatóktól történő függetlenedést. A hőszivattyú további nagy pozitívuma még, hogy amennyiben nem kiegészítő megoldásként alkalmazzuk, hanem egymaga felel a hőmérséklet optimalizálásáért, a károsanyag-kibocsátás miatt sem kell aggódni.

A kültéri készülékek jó tulajdonsága továbbá, hogy a hasznos térből nem vonnak el az otthonunkban, sem a lakásból, sem pedig például a pincéből. A kültéri típusok rendszerint a talajhőt veszik igénybe működésükhöz. Ilyen készülékek a Saunier Duval kínálatában Európában már elérhetőek, hamarosan itt is könnyen hozzájutunk majd e készülékekhez. 

Annak megfelelően, hogy az adott berendezés honnan, illetve milyen módon állítja elő a szükséges hőt, a hőszivattyúkat különböző csoportokra oszthatjuk. Így megkülönböztethetünk például talajszondás, talajkollektoros, talajvizet vagy a levegőt felhasználó rendszereket. Ezeknek a beszerelési (kialakítási) valamint üzemeltetési költségei fajtánként változóak – következő cikkünkben részletesen beszámolok a különböző típusú hőszivattyúk jellemzőiről és a szükséges intézkedésekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr838116006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása