Mire számíthatunk 2016-ban, avagy fűtés-hűtés TOP3
2015. december 30. írta: Fűtőmester Attila

Mire számíthatunk 2016-ban, avagy fűtés-hűtés TOP3

Ezúttal nem a szokásos tanácsokat és tippeket olvashatják tőlem, elvégre év végén még a kazánházba is belefér egy kis óvatos „bolondozás”. Az idei év trendjei alapján megpróbáltam összeszedni, hogy melyik az az öt legnépszerűbb téma, amiről 2016-ban biztosan sokat fogunk hallani. Íme az én 2016-os TOP 3 (+1) jóslatom.


#3 Okostermosztátok

2015 az okos fejlesztések éve volt: szinte mindenki belekezdett saját okostelefonos vagy más módon intelligens termosztátjának fejlesztésébe. Még a Google is előállt egy termosztát projekttel (Nest) ami szerinte a fűtésszámlán 10-12 %-ot, míg a hűtésre használt energia esetében akár 15 %-ot is megtakarít majd használóinak. Eljött a puding próbájának ideje, vagyis 2016 lehet az az év, amikor kiderül, hogy ezek a várakozások tényleg megfelelnek-e a valóságnak. Szabályozzunk hőt okosan!

#2 Napenergia hasznosítás

Az egyik legnépszerűbb alternatív energiaforrás a napenergia, ami évek óta slágertéma, és évekig az is marad még. Alapjában véve mindenki a napelemek elterjedése mellett érvel, és a 2015-ben kiadott Európai Energiafüggetlenségi Nyilatkozat szerint „A háztartások és vállalkozások számára lehetőség nyílt arra, hogy kiváltsák a villanyszámlájukat azáltal, hogy annyi áramot termelhetnek maguknak, amennyire szükségük van, sőt, akár többet is”. Ideje hát, 2016-ban megtegyük az első lépést, és ha nem is készítünk rögtön egy mini erőművet, a melegvíz előállítására mindenképpen érdemes a nap energiáját felhasználnunk!


#1 Hőszivattyúk

Az alternatív energiafelhasználás másik népszerű példája a hőszivattyú, amellyel a kazánház blog is sokat foglalkozott 2015-ben. Nem is csoda, hiszen olyan megoldásról van szó, ami egyszerre válthatja ki a hagyományos fűtési és hűtési megoldásokat, ráadásul a folyamatos műszaki fejlesztéseknek köszönhetően egyre gazdaságosabban is üzemeltethető. A környezetbarát megoldások híveként magam is drukkolok azért, hogy minél több hőszivattyú álljon üzembe 2016-ban!


+1 ERP

Ha energia, akkor ERP, vagyis Energy Related Product - egy olyan szabályozás, amely minden energiát felhasználó készülékre érvényes. Az átfogó uniós szabályozást, melynek csak egyik eleme a gázkészülékeken is megjelenő energiahatékonysági címke, már idén szeptemberben hatályba lépett volna, de a hagyományos készülékek még további tíz hónap haladékot kaptak. Vagyis ha nem változik semmi, 2016 lesz az utolsó olyan év, amikor régebbi típusú gázkazánokat helyezhetünk üzembe Magyarországon. Aki fel akar készülni az ERP utáni időszakra, az olvassa el a kazánház korábbi bejegyzését a témáról!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr708212050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása