Közkívánatra: a klímák kültéri egységének tisztításáról!
2015. október 08. írta: Fűtőmester Attila

Közkívánatra: a klímák kültéri egységének tisztításáról!

Egy korábbi bejegyzésünkben a légkondicionálók belső egységeinek tisztításáról, a folyamat menetéről, a szükséges lépésekről írtunk – hogyan kell mindezt végezni, mire kell odafigyelni, milyen termékeket szükséges alkalmazni. Ezúttal a kültéri egységek karbantartásáról lesz szó – hiszen azokat sem szabad elhanyagolni!

 

A hűvösebb hónapok kezdete alkalmas időpont arra, hogy – miután a következő nyárig feltehetően nem használjuk a gépeket – alaposan átvizsgáljuk és megtisztítsuk a házban, lakásban található klímaberendezéseket. Erre feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a készülékek a későbbiekben is megfelelően működjenek, és kitölthessék várható élettartamukat. Korábban már beszámoltunk arról, mi a teendő, ha a beltéri egységeket szeretnénk rendben tartani – jöjjenek a kültéri egységek!

Ezeknek a körültekintő tisztítására azért is van nagy szükség, mert a lerakódott kosztól, szennyeződéstől a klímaberendezés hatásfoka lecsökken, nagyobb energiabefektetést igényel a szerkezet ahhoz, hogy a kellő, beállított hőfokot biztosítsa. – vagyis többet fog fogyasztani, mivel nehezebben hűt. 

klimatisztitas.jpgA kültéri egység tisztítását legtöbbször magasnyomású vízsugárral vagy sűrített levegővel végzik. Ha mi magunk kezdünk hozzá, akkor se használjuk soha keféket vagy más olyan mechanikus eszközt, amelytől megsérülhetnek a berendezés szűrői, alkatrészei!

A tisztítás lépési:

  • Áramtalanítsuk a készüléket!
  • Vízsugárral vagy sűrített levegő segítségével távolítsuk el a látható lerakódásokat!
  • Száradás után vissza is kapcsolható a készülék, amely működés közben teljesen ki fogja szárítani magát.

Tisztítás közben vagy után fontos leellenőrizni az egység szigetelését, borításának állapotát, illetve az aktuális gáznyomást is le kell mérni, szükség esetén beállítani az optimális mértékre. A folyadékkal történő mosás a készülék állapotától függően nem csak víz használatát jelenti, hanem fertőtlenítő hatású szerre is szükség lehet.

FONTOS! A sérülések illetve a meghibásodások elkerülése érdekében a kültéri egységek takarítását még inkább érdemes szakemberekre bízni a beltéri egységekhez képest. A karbantartást semmiképp ne hagyjuk ki vagy odázzuk el, hiszen a piszkos, rossz állapotban lévő klímakészülékek használata akár légzőszervi megbetegedésekhez is vezethet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr97949870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása