Szigetelésre költsünk vagy inkább új kazánra?
2015. szeptember 23. írta: Fűtőmester Attila

Szigetelésre költsünk vagy inkább új kazánra?

Egyre többen döntenek úgy, hogy belevágnak a teljes ház vagy lakás hőszigetelésébe, hogy gazdaságosabban oldják meg a lakótér fűtését, csökkentsék a hőveszteséget. Mielőtt te is így tennél, számolj velem: tényleg megéri mindez az árát?! 


Egy ház teljes körű szigetelése igen költséges, amellyel kapcsolatban rendszeres ígéret, hogy hosszú távon megtérül az erre áldozott pénzösszeg. Egyrészt ez a ház adottságainak is a függvénye, másrészt érdemi eredményt csak más felújítási munkálatok együtemű elvégzésével lehet elérni – vagyis a szigeteléssel együtt nem árt kicserélni a nyílászárókat sem, valamint a fűtés korszerűsítését sem szokták ilyenkor elhagyni. A becslések szerint a legjobb esetben(!) 31-40%-os megtakarítással járhat az ilyen beruházás a havi fűtésszámlák tekintetében.

De mi a helyzet, ha szigetelés helyett csak a kazánt cseréljük le?

theliacondenskitchen.jpgA hagyományos kazánokhoz képest annyival eredményesebben fűtenek az újfajta kondenzációs típusok, hogy cseréjükkel hasonló javulást lehetséges elérni, sokkal kisebb beruházással. A kondenzációs kazán ugyanis az égés során keletkezett, lecsapódott párát, vagyis vízgőzt is hasznosítja, ezáltal pedig sokkal hatékonyabban működik. Mechanizmusának lényege, hogy az égéstermék már a készülék belsejében 45-50 °C alá hűl, így a hagyományos kazánokhoz képest jóval kevesebb fölös energia távozik a kéményen át. Ennek köszönhető, hogy az újfajta kazánok lényegesen kedvezőbb hatásfokkal üzemelnek. A megtakarítás 20-30% köré tehető, de egy valóban régi, korszerűtlen rendszer cseréje esetén ennél jóval magasabb is lehet. Végeredményben tehát kb. ugyanakkora megtakarítást érhetünk el egy új kazán beszerzésével, mint a teljes hőszigeteléssel!

Mégis, melyik az olcsóbb megoldás?

Vegyünk egy példát: egy családi ház teljes külső hőszigetelése nagyban függ a falfelület nagyságától, a felhasznált anyagok minőségétől és árától, valamint a kivitelező munkadíjától is (ha nem saját kezűleg oldjuk meg a feladatot, ami azért igen nehéz), ezért problémás megbecsülni a végösszeget. Tegyük fel, hogy egy 120 m2 alapterületű házról beszélünk: ebben az esetben a teljes költség nagyságrendileg két-hárommillió forintot emészt fel.

Ezzel szemben egy olcsóbb Saunier Duval kondenzációs kazán ára átlagosan 250-350 ezer forint között mozog (pl. Thelia Condens, Thema Condens család), amelyhez még hozzáadandó a beszerelés költsége. Egy magasabb kategóriájú Vaillant készülék ára is – még beszereléssel együtt is – jóval a szigetelés költsége alá tehető. A különbség akár ötszörös (!) is lehet. Ráadásul a kazáncsere nemcsak költségkímélőbb, de jóval kevesebb munkával, felfordulással és nem mellesleg stresszel jár.

Ne dőljünk be folyton a trendeknek – ha szomszédunk épp szigetel, nem biztos, hogy nekünk is bele kell vágnunk ugyanebbe. Válasszuk az ésszerűbb opciót!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr367809398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása