A lakossági klímák típusai - jó tudni!
2015. szeptember 03. írta: Fűtőmester Attila

A lakossági klímák típusai - jó tudni!

A nyári melegben legtöbbször már nem is tudjuk, hogyan harcolhatnánk a hőség ellen. Szerencsére a klímatechnika egyre fejlettebb, és egyre kedvezőbb árakon érhetők el a különböző megoldások és lehetőségek. Mostani cikkünkben sorra vesszük a légkondicionálók típusait, illetve hogy melyik mire a legalkalmasabb.

Egy légkondicionáló beszerelése nagyon sokaknak elmondhatatlan megkönnyebbülést hoz – én magam is így voltam vele, amikor végre megbíztam egy céget az általam választott készülék felszerelésével és beszerelésével. Kevesen tudják azonban, hogy a kílmáknak is többféle típusa létezik, ezeknek pedig megvannak a maguk specifikumai.

vaillant-klima-mixup.jpgA lakossági klímák szinte mindegyike split típusú, ami azt jelenti, hogy két fő egységből állnak: a belső egység a lakáson belül, magasan a falon foglal helyet, a külső pedig a kinti falon, értelemszerűen. A belső egység a hőleadó, tehát ami közvetlenül felel a helyiség hűtéséért, a külső egység pedig a hőfelvevő, ami a kinti levegőt a ventilátor segítségével a megfelelő hőmérsékletre hűti.

Ezeken belül megkülönböztetünk mono-split és multi-split típusokat: előbbinél a külső egységhez egy beltéri, utóbbinál pedig több beltéri csatlakozik – ez azt jelenti, hogy a multi-split klímák egyetlen kültéri egység segítségével több helyiség légkondicionálását képesek ellátni. Nagyon leegyszerűsítve: így például elég egy kinti dobozt felszereltetnünk, és akár 3-4 egységet is rácsatlakoztathatunk.

A kazettás típusú klímákat leggyakrabban irodaházakban használják, mennyezeti elhelyezése miatt a falból sem vesz el helyet, illetve hűtés szempontjából is kedvezőbb lehet.

Az inverteres típusok a legmodernebb megoldások közé tartoznak: különlegességük, hogy nem ki- és bekapcsolt módban üzemelnek, hanem az igénybevétel mértékének megfelelően szabályozzák a teljesítményüket. Így a hagyományos klímákkal ellentétben nem kapcsolnak folyamatosan ki-be, ezzel pedig jelentős mértékben csökken a fogyasztás, így pedig a villanyszámlánk is.

Én természetesen inverteres klímát szereltettem fel, és nem meglepő módon ebből is a kedvenc márkámat választottam. Ha már a fűtést a Vaillanttal oldóttam meg, miért ne bíznám rá a hűtést is? Ráadásul ez a Magyarországon is kapható Vaillant klíma A++ osztályú energiahatékonysági besorolást kapott, így jó eséllyel a villanyszámla láttán sem fogok leizzadni :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr737758068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása