Mi a különbség a hagyományos és a kondenzációs kazánok között?
2015. augusztus 25. írta: Fűtőmester Attila

Mi a különbség a hagyományos és a kondenzációs kazánok között?

Napjainkban elég sokat lehet hallani fűtéskorszerűsítésről, a szabályok (pl. ErP) és elvárások folyamatos változásáról, de sokszor a fejekben még mindig zavartság uralkodik. Most abban segítek, hogy meg tudjuk különböztetni a régi, úgynevezett hagyományos kazánokat az újabb, egyre szigorodó feltételeknek is megfelelő kondenzációs kazánoktól.

 

kondenzkazan-sduval.jpgHa fűtéskorszerűsítésre, a fűtésrendszer cseréjére kerül a sor, sokan csak az anyagi áldozatot, a munkát, a felfordulást észlelik belőle. Arra nem is gondolnak, hogy az újabb típusú berendezések mind a környezetünk, mind pedig a családi kassza, a pénztárcánk szempontjából jótékonyan hatnak. Hogy miért?

A legfontosabb tulajdonságuk, hogy sokkal energiatakarékosabbak. Az energiatakarékos szó emlegetésekor legtöbbször számokkal, adatokkal, arányokkal bombáznak minket, de most talán az is elég, ha kihangsúlyozom, hogy egy ilyen eszköz használatával akár 15-20% energiát is meg lehet takarítani, ha pedig kifejezetten régi kazánokhoz hasonlítjuk őket, akkor ez a szám elérheti a 30%-ot is. Ennek köszönhetően hosszú távon jobban jövünk ki anyagilag. Meglehet, hogy ezek a kazánok drágábbak, mint a kevésbé korszerűek, de ez a különbség már néhány év alatt megtérülhet, és a negyedik - ötödik év után már mi fogunk jól járni.

A kondenzációs kazánoknak nagy erénye az is, hogy a legalacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkező tüzelőberendezések közé tartoznak. Más kazánokhoz képest elenyésző mennyiségű szén-monoxidot, szén-dioxidot, nitrogén-monoxidot és nitrogén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Ezzel nemcsak az üvegházhatást csökkentik és a Föld levegőjét óvják, de közvetlenül nekünk, felhasználóknak is jót tesznek, biztonságosabbak is.

A biztonsághoz tartozik még, hogy ezek a készülékek zárt égésterűek, az égéshez szükséges levegőt mindig az épületen kívülről szívják, a kialakított zárt csőrendszernek köszönhetően pedig szintén az épületen kívülre juttatják az égésterméket. Ezért a belső levegőt nem szennyezik, nem használják el, és nem juttatnak oda égésterméket sem, emiatt nem kell aggódnunk semmiféle fellépő veszéllyel kapcsolatban.

Ha úgy dönt, ideje korszerűsíteni fűtésrendszerét, a kondenzációs kazán egy igazán modern és kielégítő megoldás lehet. Leginkább a padlófűtést javasoljuk hozzá, de falfűtéshez vagy radiátoros fűtéshez is kiváló készülékeket lehet találni például itt

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr317733726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása