Mi is az az ErP és mire figyeljünk?
2015. augusztus 06. írta: Fűtőmester Attila

Mi is az az ErP és mire figyeljünk?

Figyelem: idén szeptembertől a magyarországi háztartásokat is érintő változtatások lépnek érvénybe. Egy uniós előírásnak köszönhetően ezt akár magunk is megtapasztalhatjuk ha pl. kazáncserére kerül sor otthonunkban hiszen rengetegen használunk gázkazánokat, olyan készülékeket, amelyek nem felelnek meg az új szabályoknak. Miről is van szó valójában? Segítek!

saunierduval_banner_640x270.jpg

Az ErP lényege

A helyzet a következő: az átmeneti időszakot követően bő két hónap múlva, egészen pontosan 2015. szeptember 26-ától már csak a szabványoknak megfelelő (főként kondenzációs) kazánok gyárthatók, és hozhatók első alkalommal forgalomba az Unió területén. Ne aggódjunk, ha nem ilyen típusú a fűtőkészülékünk, nem tilthatják be, azonban ha esetleg cserére, felújításra kerülne a sor, ilyet kell majd választanom többek között nekem is. Ehhez nem kell szakembernek lennem: szerencsémre az igényfelmérésben és a döntésben segítségemre lehetnek a különböző gyártócégek.

Az Európai Uniónak természetesen egyik fontos feladata a környezet és bolygónk védelme, ezért számos olyan szabályt vezet be folyamatosan, amelyek ezt segítik elő. A fűtőberendezések és kazánok körüli változások is emiatt zajlanak mostanában. Az alacsonyabb energiafogyasztás és károsanyag-kibocsátás érdekében fogadták el az úgynevezett ErP-t, amelynek értelmében adott esetben nagyobb átalakításokra is szükség lehet: megeshet, hogy az új kazánnal nem kompatibilisek a régi fűtőtestek, ezért szintén újak kellenek belőle - még az is lehet, hogy végül áthelyeztetjük a gázkiállásokat. Az intézkedés nemcsak a fogyasztókra, hanem a gyártókra is új feladatokat rótt.

Az energetikai besorolás

A különböző háztartási és elektronikai gépek nagy része már megkapta azokat a besorolásokat, amelyeket 2015 szeptemberétől a fűtő- és vízmelegítő berendezésekre is alkalmazni fognak, ezen kívül pedig a gépek új címkézést is kapnak majd. (A szabályozás érinti a gáz-és olajkazánokat, hőszivattyúkat, kapcsolt helyiségfűtő berendezéseket, melegvíz-készítő készülékeket és tárolókat, valamint a kombikazánokat.) Ha például a hűtőkre vagy a mosógépekre gondolunk, mindenkinek ismerősek az energiaosztály kategóriái – többek között ezeket fogják most bevezetni a fűtőberendezéseken is. Az energiahatékonysági címkék ezentúl a 70 kW-nál kisebb teljesítményű eszközökön illetve az 500 liternél kevesebb űrtartalmú tárolókon is szerepelni fognak. Nekünk, fogyasztóknak ez annyit jelent, hogy könnyebben ki tudjuk majd választani a számunkra legmegfelelőbb darabot, de vigyáznunk kell, nem feltétlenül a legjobb energiahatékonysági besorolású példány a legalkalmasabb, figyelembe kell venni a fűtendő lakás egyéb tulajdonságait is.

Fogyasztói feladatok és költségek

Előfordulhat, hogy a kazán cseréj mellett a teljes fűtési rendszert is le kell váltani, át kell alakítani. Ebben az esetben költségesebb folyamatra kell számítanunk, amely épp az anyagi ráfordítás miatt hosszúra is nyúlhat. A rendelkezés célja, hogy hosszútávon kivezetésre kerüljenek a hagyományos fajta, nagy mértékben környezetszennyező kazánok, ez azonban nemcsak azért fontos, hogy teljesítsük az előírásokat, az irányszámokat. Egyes vélemények szerint az újfajta termékek és módszerek havi többtízezer forint megtakarítást jelenthetnek a gázszámlánkra és a pénztárcánkra nézve, néhány év alatt pedig teljesen megtérülhet a készülék- és berendezéscsere költsége is.

Oda kell figyelni!

erp-saunierduval-web-logo.jpgA szabályozás hatályba lépése nem jelenti azt, hogy ettől kezdve például ne találkozhatnánk az üzletekben a törvényi előírás által „tiltott” készülékekkel: ha azt 2015. szeptember 26-a előtt gyártották le és helyezték forgalomba, bizony értékesíthető, de az üzembe helyezéssel már gondjaink lehetnek, ezért nagyon oda kell figyelnünk, pontosan mit is vásárolunk. Ebben, mint írtam, a gyártók és a forgalmazók is a segítségünkre lesznek, de a legegyszerűbb, ha az ilyen és ezekhez hasonló címkéket keressük!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr547686508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása