A Napenergia felhasználása télen
2015. december 10. írta: Fűtőmester Attila

A Napenergia felhasználása télen

Még a környezetkímélő alternatív energia hívei is elgondolkodhatnak azon, hogy ilyenkor télen mi haszna van a napkollektoroknak? Télen ugyanis a nap (24 óra) nagyobb részében egyáltalán nincs napsütés, és gyakran nappal is csak erősen szűrt fény jut el hozzánk a felhőkön és ködön keresztül. Így is megéri a napenergiát használni?

A válasz egyértelműen igen! Elég csak abba belegondolni, hogy a napkollektorokkal az éves energiafelhasználásunk kb. 70 %-át fedezhetjük - már ami a használati melegvíz előállítására fordított energiát illeti. Ráadásul az újabb napkollektor típusok már az erősen szűrt fényt is nagyon jó hatásfokkal tudják hasznosítani, így télen is képes ez az alternatív energiaforrás segíteni igényeink kielégítésében.

sduval_szolarpanel.jpgAz igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a napkollektorral üzemelő rendszer beszerzése és beszerelése nem kis beruházás, így akkor érdemes leginkább belevágni, ha úgy látjuk, megéri nekünk kb. tíz évet várnunk arra, hogy befektetésünk megtérüljön. Örvendetes dolog a technológiával kapcsolatban, hogy teljes mértékben környezetbarát, és az is nyomós indok lehet mellette még, hogy karbantartási igénye elhanyagolható mértékű. (Ellentétben például a főleg régebbi, már jó ideje működő kazánkészülékekkel.) Az energiát biztosító forrás igénybevétele tehát önmagában nem kerül semmibe, és a környezet sem szennyezzük vele, így dupla nyereség a használata a megtérülési idő lejárta után.

A fenti kalkulációk és megtérülési értékek esetében azzal számoltunk, hogy a szolárpaneleket a melegvíz (fürdés, mosogatás, stb.) előállítására használjuk. Ez nem véletlen - a legtöbb ilyen rendszert kínáló márka (például a Vaillant vagy a Saunier Duval) is ezt javasolja, mivel ha fűtésre is használnánk a rendszert, a számítások tovább bonyolódnának. Az egyedi adottságok, a radiátoros vagy felületi fűtési rendszerek közötti különbségek miatt mindenkinek egyéni kalkulációt kellene végeznie arról, hogy megéri-e neki fűtésre is használni a nap energiáját. Ennek kiszámításához támpont lehet az az általános tapasztalat, hogy egy négyzetméternyi kollektorfelület nagyjából négy négyzetméternyi lakótér fűtését tudja maradéktalanul megoldani. Vagyis egy 80 négyzetméteres ház fűtéséhez 20 négyzetméternyi szolár panelt kellene telepítenünk.

Ha eltekintünk a mi klímánk adottságaitól, és globálisan gondolkodunk, akkor még több érv szól a napenergia felhasználása mellett: bolygónk energiakészletének és környezeti egyensúlyának megőrzését a szolárpanelek akár az éves felhasznált gázenergia 30% százalékának megtakarításával is segíthetik. Gondolkodjunk előre is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr898153800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása