Kikapcsoltad a klímát? Jöhet a karbantartás!
2015. szeptember 16. írta: Fűtőmester Attila

Kikapcsoltad a klímát? Jöhet a karbantartás!

Itt az ősz, ami azt is jelenti, hogy mostantól jó ideig nem használjuk majd a légkondicionáló berendezéseinket. Kiváló alkalom ez arra, hogy megejtsük az éves rendes karbantartást, amivel biztosíthatjuk a masinák megfelelő működését és élettartamuk növelését. A karbantartás akár házilag is megoldható, most elárulom, hogyan.

Na de mégis hogyan álljak neki szakértelem nélkül egy ilyen gép takarításának, kérdik Önök? A dolog nem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk. Kellő ügyesség és odafigyelés birtokában szakember segítsége nélkül is elvégezhető a művelet. A berendezést azért kell „megpucolni”, mert a belsejében lerakódott por meghibásodást okozhat, plusz akár káros is lehet az egészségünkre.

Amit be kell szereznünk ehhez, az elsősorban egy klímatisztító spray, illetve egy fertőtlenítő spray. Ezeknek a termékeknek a neve magáért beszél, a tisztításért illetve a gomba- és egyéb szennyeződés, baktérium eltávolításáért felelnek.

Először is ki kell nyitnunk (áramtalanítás után, de ez talán egyértelmű) a beltéri egység fedelét, ahol a porszűrőket találjuk. Ezeket vegyük ki, tisztítsuk meg külön-külön, majd a hőcserélőre fújjuk rá a klímatisztító, ezután pedig a fertőtlenítő szereket. Szerencsére már vannak olyan termékek is, amelyek ötvözik a két hatást (tisztítás és fertőtlenítés), így csak egyszer kell elvégeznünk a műveletet. Várjuk meg, míg a megtakarított szűrők is teljesen megszáradnak, majd helyezzük vissza őket a helyükre a beltéri egység fedelével együtt. Érdemes ezután egy picit visszakapcsolni és járatni a készüléket, hogy a fertőtlenítő folyadék a vízelvezető csövet is enyhén átmoshassa.

klima-szereles.jpgNem olyan bonyolult, igaz? Az egészségünk és a légkondicionáló szempontjából viszont nagyon fontos folyamat, hiszen nem akarunk egy baci- és vírustenyészetet ápolni a lakásban, valamint felteszem, azt sem akarjuk, hogy a berendezés idő előtt elromoljon. A kültéri egység karbantartása is nagyon fontos, de mivel ahhoz sok helyen kimondottan nehéz hozzáférni, legtöbbször szakember segítségére lehet szükség. Ugyanígy akkor is, ha a beltériben erős, nehezen eltávolítható szennyeződés alakult ki – higgyük el, hogy ilyenkor jobb a hozzáértő kéz munkája.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr617793562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.09.17. 13:35:51

És a kültérivel mit kell csinálni? Nálunk hozzáférhető

czjanos 2015.09.17. 14:41:27

A beltéri egység tisztításának leírásához mellékeltek egy kültéri egység lecsupaszított képét.

Fűtőmester Attila 2015.09.22. 17:56:38

Köszönöm a hozzászólásokat. Ígérem, hogy a kültéri egység takarításáról is készítek egy bejegyzést, és hamarosan érkezik is.
A képek persze csak illusztrációk, mint mindig...
süti beállítások módosítása