A fűtési rendszerek részleges korszerűsítése – belevágjak, vagy sem?
2018. augusztus 30. írta: Fűtőmester Attila

A fűtési rendszerek részleges korszerűsítése – belevágjak, vagy sem?

Fűtéskorszerűsítés alatt a többség a fűtési rendszer teljes kicserélését érti: a régi bojler, a további egységek és a tárolótartály megy a kukába, az új rendszert pedig beszereli a szakember. Ennek ellenére ma már érdemes elgondolkodni a rendszer egyes darabjainak a kicserélésén – főleg akkor, ha fiatalabb fűtési egységeink vannak.

 vaillant_banner_640x270_2.jpg

Teljes és részleges fűtéskorszerűsítés

futeskorszerusites.jpgA fűtéskorszerűsítés célja az otthoni költségek csökkentése. Az energiaárak évtizedek óta növekednek, a növekvő költségeket pedig új, hatékonyabb fűtési rendszerekkel jól láthatóan lehet csökkenteni.

A fűtéskorszerűsítésnek két fajtája van. Az első a rendszer teljes kicserélése – ez általában egy rendkívül költséges és macerás folyamat, amelyet követően akár 8-10 évre is szükség lehet, hogy a költségek megtérüljenek.

A második típus részleges fűtéskorszerűsítés. Ebben az esetben a rendszer egy-egy elemének a kicserélése a cél, amivel automatizáljuk a fűtési rendszert és amivel lecsökkentjük az otthoni károsanyag kibocsátást.

A részleges fűtéskorszerűsítésnél érdemes megjegyezni, hogy 2-3 év alatt is teljesen megtérülhet a befektetésünk.

 

Milyen részleges fűtéskorszerűsítési megoldások léteznek?

A részleges fűtéskorszerűsítés egyik tipikus és elterjedt példája egy napenergiával működtetett fűtési rendszer beszerelése, ami átveszi a bojler szerepét és így a víz felmelegítésének a feladatát.

Egy fotovoltaikus rendszer beszerelésében is elgondolkodhatunk, amivel az otthoni energiafelhasználás teljes egészét átállíthatjuk megújuló energiaforrásokra.

A fotovoltaikus rendszerrel nyert energiát nem csak fűtésre, hanem az otthoni elektromos eszközeink működtetésére is használhatjuk, tovább csökkentve a számláinkat.

A részleges fűtéskorszerűsítési megoldások nem kapcsolódnak mindig a megújuló energiaforrásokhoz. Erre jó példa egy fűtés automatizáló rendszer otthoni beszerelése. Egy ilyen rendszerrel sok pénz takarítható meg, tekintve hogy az otthonunk helyiségeit pontosan arra a hőmérsékletre fűti fel, amire szükség van – persze csak akkor, ha valaki ott tartózkodik.

 

Milyen érvek szólnak a részleges fűtéskorszerűsítés mellett?

  • Nem igényel akkora befektetést, mint a teljes rendszer kicserélése
  • 2-3 év alatt is megtérülhet
  • Nem kell szétverni a falakat ahhoz, hogy a rendszer elemeit be tudjuk építeni
  • Az automatizálásnak köszönhetően kényelmesebbé tehetjük az otthoni életünket
  • Megújuló energiaforrásokkal működtethetjük a fűtési rendszerünket
  • A részleges korszerűsítés hosszútávú megoldást jelent fűtési szempontból, nem kell 3-5 év múlva kicserélnünk a rendszert egy újabbra.

 

Egy gondolat még a végére: amennyiben fiatalabb fűtési rendszered van otthon, akkor érdemes elgondolkodnod a részleges fűtéskorszerűsítésen. Azonban egy régi, rossz hatásfokon működő fűtési rendszer esetében logikusabb lehet a komplett rendszer kicserélése mellett döntened.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2514212107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2018.08.31. 10:35:42

Megnézném azt a "napenergiás fűtési rendszert" ami januárban befűti a házat...

Mekk Elek ezermester 2018.08.31. 10:40:31

Egy valóban jó hőszigetelés egy rosszul hőszigetelt házon akár az egész fűtéskorszerűsítést feleslegessé teheti. Egy profi hőszigetelés után kiderülhet, hogy a régi vacak fűtésrendszer további üzemeltetése hirtelen csupán harmad annyi forintba kerül évente, márpedig ha ennyire alacsony a fűtésköltség, akkor a fűtésrendszer korszerűsítését el lehet halasztani néhány évvel, szegényebb helyen akár örökre.
Persze csak nagyon rossz vagy nulla hőszigetelésű házakon lehet ennyire magas nyereséget elérni egy hőszigeteléssel, ahol nincs pénz mindkettőre, ott el kell dönteni, hogy a fűtéskorszerűsítéssel vagy a hőszigeteléssel érhetünk el nagyobb nyereséget.

Mekk Elek ezermester 2018.08.31. 10:47:05

@Medgar: A legegyszerűbb módszer: a napelemmel nyáron beszolgáltatott energiádat januárban visszakapod az áramszolgáltatótól.

Medgar 2018.08.31. 11:10:10

@Mekk Elek ezermester: Nem erről írnak:

A részleges fűtéskorszerűsítés egyik tipikus és elterjedt példája egy napenergiával működtetett fűtési rendszer beszerelése, ami átveszi a bojler szerepét és így a víz felmelegítésének a feladatát.

Egy fotovoltaikus rendszer beszerelésében is elgondolkodhatunk, amivel az otthoni energiafelhasználás teljes egészét átállíthatjuk megújuló energiaforrásokra.

A napelem ok, bár egy ház elektromos fűtéséhez + a normál fogyasztáshoz azért kell egy 10kWp rendszer..

laci_52 2018.08.31. 11:51:32

Nálam padlófűtés van, azt sohasem cserélném le. Részleges korszerűsítés szóba jöhetne, de annak is horribilis költségei vannak: kondenzációs kazán kéménybéleltetéssel akár 1 milla is lehet. Hány év alatt térül meg? Legalább 10! Viszont a meglevő FÉG cirkómhoz minden szerelő ért, egy sarokra van az alkatrészbolt és ott minden van hozzá normális áron.

Vegyük észre, hogy a fűtéskorszerűsítés a gazdagok projektje: átlagos vagy annál rosszabb anyagi helyzetben levő ember nem vállal milliós beruházást, ha annak 10-15 év a megtérülési ideje.

rnz 2018.08.31. 12:16:06

"2-3 év alatt is megtérülhet"
Ez egészen biztosan kizárt, hacsak nem lopott kazánt veszel negyed áron és mindent feketén csináltatsz meg, illetve az engedélyeztetéseket is leszarod. Kb. 2 éve cseréltük ki a kazánunkat. Bátran mondhatom, hogy a körülbelül 1 milliós keretből százezres nagyságrendű volt csak az a költség, amit a gázszolgáltató, illetve a kéménysperők felé kellett fizetni, pedig gyakorlatilag egy szemrevételezéses ellenőrzésen kívül semmit nem csináltak. Ugyanígy alsó hangon 20-30e forint költség a legtöbb esetben a kazángyártó által jelölt szerelő, aki csak azért lép be a képbe, hogy érvényes legyen a garancia.
Ami viszont kimaradt, pedig nagyon fontos (ahogy látom már más is említette), hogy a szigetelés, illetve a nyílászárók sokkal fontosabbak, ráadásul az nem csak télen, hanem nyáron is hasznos. Emellett nem kell hozzá semmi engedély, nincs benne semmi rizikó.

igazi hős 2018.08.31. 13:22:46

@laci_52: Ugye tudod, hogy a FÉG cirkód már évek óta csak a halálát várja és utána már legálisan nem cserélheted le egy másik, hagyományos készülékre? A zárt égéstér sokba kerül, de az életed is. Azt mennyire értékeled, hogy az új kazán nem csak takarékosabb, de üzembiztosabb is, ezért kevésbé valószínű, hogy télen pár napot fűtés nélkül kell kihúznod?
Egyébként a 10 éves megtérülés miért a "gazdagok sportja"? 5-600 ezer forint befektetés még nem a gazdagok szintje. (Bár valószínű, hogy a lakosság kb. negyedének nincs ennyi tartaléka, de ez pont olya dolog, amire érdemes hitelt felvenni. És van is rá támogatott hitel.) Én 10 éve cseréltem le a cirkót kondezációsra, egyrészt spórolásból, másrészt sorozatban 3 télen kellett kihívni a szerelőt, mert nem volt meleg a lakásban. Mostanra visszahozta az árát a gázszámlán, ha az elmaradt szereléseket is hozzáadom, az már érezhető nyereség, plusz nyugodtabban alszom.

laci_52 2018.08.31. 15:59:13

@igazi hős: Azt a FÉG cirkót 60 ezer forintból felújíttattam, a szerelő szerint még legalább 20 évig használhatom, legfeljebb hőcserélőt és termoelemet kell benne időnként cserélni.

Pic 2018.08.31. 16:18:51

@igazi hős: Sokmindenben igazad van elméletileg. Nekem csak egy bajom van az egésszel, hogy gyakorlatilag nem biztos.

2010-ben a régi lakásunkban cirkót cseréltettem. Direkte Vailant-ot vettem mondván legyen minőség. A szerelő rögtön megnyugtatott, hogy ez nem fog 15 évet kibírni mint az elődje. Nem voltam boldog. :))

Kicsit cöcögtem mert sokba került és semmivel nem csökkent a gázszámlám. A kéménybélelés mindennel együtt volt 150 a cirko 200 és egyéb költségem nem volt. Az üzembe helyezés ingyenes volt.

2 éve ismerős hasonló cipőben járt csak kazánilag. Ledöbbentem. A különbségen amikor elmesélte.

Mostanában ugye fizetni kell vastagon a tervezésért, engedélyezésért, ami anno nem volt vészes összeg, most 10x annyi. Ráadásul most pofátlan pénzt kérnek az üzembe helyezésért is. Maguk az eszközök is drágábbak lettek, nem kicsit.

Összességében dupla annyiba kerül minden mostanság.

Közben a szerelő vidáman újságolja, hogy a cuccok az eltelt években még szarabbak lettek és EZEK már 10 évet sem fognak bírni.

Összeadva a költségeket és az elméleti megtakarítást az energiatakarékos korszerűsítések jelentős része parasztvakításnak tűnik és gyakorlatban simán lehet, hogy A SOHA MEG NEM TÉRÜLŐ kategóriába esnek....

Más.
A FÉG-ekben anno volt anyag. A nyugati modellekhez képest egy FÉG dupla égéstérrel mármint hőcserélővel rendelkezett és sokkal kevesebbet fogyasztott. Tehát egy FÉG cseréjén könnyen lehet, hogy nem spórolsz annyit.

Kolléga az öreg tönkrement FÉG vízmelegítőt cserélte le egy gazdaságos újra. Neves német márka terméke...

KB 25%-al kevesebb melegvizet ad kisebb hőfoko és közben 30%-al több gázt fogyaszt.

Gratulálok.

Ebben az országban ez is el van #&@##

Mekk Elek ezermester 2018.08.31. 16:20:10

@Medgar: Egy olcsó, pl 100-150 ezer Ft-os napkollektor átveheti a vízmelegítés feladatát az év naposabbik 2/3-ában és ha a maradék 1/3-ban továbbra is hagyományos módon melegítjük a vizünket (gáz / villanybojler), akkor az OLCSÓ napkollektor valóban behozhatja az árát 2-3 év alatt. De ha valaki elköveti azt a butaságot, hogy drága napkollektort vásárol azzal a szándékkal hogy télen is abból legyen meleg vize, az hagyta magát csúnyán becsapni, mert a leghidegebb napokban még a millió forintos rendszerek is alig érnek többet a semminél.

Mekk Elek ezermester 2018.08.31. 16:29:34

@Medgar: "egy ház elektromos fűtéséhez + a normál fogyasztáshoz azért kell egy 10kWp rendszer.. "

A napelem nyári energiáját télen hagyományos villanyfűtés helyett megkaphatja akár egy hőszivattyú is (vagy fűtő klíma, ami végül is szintén hőszivattyú), ami harmad-negyed annyi elektromos energiát fogyaszt, mint amennyi hőenergiát lead a lakásnak. Tehát télen ugyanannyi hő , harmad/negyed annyi napelemből.

Ráadásul egy valóban jól hőszigetelt átlagos méretű családi ház csúcs hőigénye távolról sincs 10 kW, profi hőszigetelés esetén ma már az 5 kW hőigény is szégyen.

Medgar 2018.08.31. 16:30:08

@Mekk Elek ezermester: Te folyamatosan a melegvízről beszélsz, de a cikk a FŰTÉSRE hivatkozik. Mellesleg a napkollektoromtól tavaly szabadultam meg, mert az a pár ezer forint amit megtakarítottam nem sokat számított.

Medgar 2018.08.31. 16:41:30

@Mekk Elek ezermester: Igen igazad van, de felsorolod azokat a dolgokat amiknek nyomuk sincs a cikkben. A cikk a fűtési rendszer RÉSZLEGES korszerűsítéséről beszél. Mutasd meg kérlek, hogy egy 60-as években épült kádárkockánál mekkora az energia igény?

Mert amikor két éve felújítottam a házat tényleg a harmadára esett a rezsim, de a nyílászáró csere, a 20 cm homlokzati- 30 tetőszigetelés, a fűtés és HMV teljes cseréje, a napelem kiépítése, a klímatizálás (vagy ha jobban tetszik a hőszívattyús fűtés-hűtés) kiépítése nem említhető egy lapon a cikkben leírtakkal...

Ménár Atya 2018.08.31. 17:23:00

@Mekk Elek ezermester:
Hőszivattyú kb 2,5 millió
Cirkó kb 0,25 millió
Kivitelezve komplett, gépészet, fütőtestek nélkül,
Kb 4,5 millió hőszivattyú
kb 1.3 millió
Ha a működés közben felhasznált energiát, karbantartást is számolom, hát....... egyelőre nálunk ez nem a megtérülő kategória.
A hőszivattyú egy fasza dolog, általában 4-8 kw os egy normál házhoz, ehhez nagyon profi szigetelés is kell, ill egy olyan szellőztető rendszer, ami szintén hővisszanyerős, másként vagy állandóan szellőztetsz, akkor kevés a 8 kw, vagy nem szellőztetsz, akkor meg jön a penész.
Egy ilyen szellőztető még kb 2 millió, a plusz szigetelésről nem is beszéltem, ill H tarifa is kell az meg októbertől áprilisig van, utána jön a normál, azzal viszont drága a hűtés, és a melegvíz is, és ha ezt még egy napelemes rendszerrel is megtetézed, hát, valóban fillérekből fűthetsz-hűthetsz, csak a bekerülési költségből lehet hogy építhetsz még egy házat.
Aki meg a fég cirkót isteníti, hát,lehet hogy jó, de tényleg korszerűtlen és veszélyes, ha ott kémény, vagy cirkó hiba van, akkor garantált a mérgezés.
Az újak biztonságosabbak, jobban vezérelhetőek, a teljestményük mindig az adott hőszükséglethez igazodik, ezáltal energiát takarít meg.
Ha nem így van, akkor valami el lett rontva.
És nem feltétlenül azért cseréli az ember, mert kell a hiper-szuper, hanem mondjuk csak simán a biztonság miatt, pl autót sem szívesen veszek újat, de belátom, hogy a mostaniak már fényévekre vannak a trabimtól, tehát megéri az életem, igaz drágább , a fenntartása is, de azért jobb is.
Ámen

eßemfaßom meg áll 2018.08.31. 18:06:51

@igazi hős: "A zárt égéstér sokba kerül, de az életed is." tizenezer forintért olyan CO riasztót vesz ami le is szopja mellékesen.

whale 2018.08.31. 21:05:04

@Mekk Elek ezermester: A napelemnek nincs reális megtérülése nálam. 7-8000 forint a számlám, a napelem, amivel ezt ki tudnám váltani, az kb. 1-1,5 guriga. Az hány év megtérülés is?

hire.eu 2018.08.31. 22:03:34

@whale: 3 KW rendszer 1.3 millió. Hoz havonta 12-13 ezer forintot.
Az 1.3 millió forintod a bankban, mennyit "hoz" havonta?

whale 2018.08.31. 22:08:53

@hire.eu: Nettó, adózva "hoz", a villanyszámlán felül, vagy csak nullázod vele a számládat? Mert ha csak nullázod, akkor kb. 10 évre előre kifizetted a villanyodat és majd 10 év múlva "hoz" akár egy fillért is...
Mondjuk ezeket a 1XXXX ezres villanyszámlákat sem értem. Mi négyen élünk 80 négyzetméteren, nem spórolunk különösebben és 6-7000 ft a villanyszámlánk... Nekem tuti nem éri meg. Nincs értelmezhető megtérülésem. 2X évre nem fizetek ki ELŐRE semmit...

hire.eu 2018.08.31. 22:32:38

@whale: Az egyik nézőpont az, hogy 10 évre előre kifizettem a villanyszámlát de onnantól meg ingyen áramom van. A másik nézőpont pedig az, hogy van felesleges 1.3 millió forintom, amit nem akarok elkölteni de nem akarom bizonytalan ( állampapír, gép, stb. ) befektetésbe beletenni. Mi az a befektetés, ami 100% -ban hozza a havi 13-13 forintot? Nem mellesleg állandóan nálam van:-)

XXXXXL 2018.08.31. 23:04:32

Minden èpületnèl màs ès màs ami a legkedvezőbb megtèrülèst adja.
Èn a berendezèseket ès a vilàgìtàst cserèltem takarèkosra kemèny 3800 Ft a villanyszàmlàm havonta :)
A napkollektorhoz pedig halkan hozzàtennèm hogy a melegvìzben nem a meleg a dràga, hanem a vìz, szòval èrdemesebb a litereket megspòrolni.

hire.eu 2018.08.31. 23:56:24

Van akit nem érdekel a megtérülés, hanem függetlenséget és biztonságot akar.
Saját kút, napelem, vákumcsöves napkollektor, ciszterna, jó hőszigetelés. Csak sajna ehhez tényleg sok pénz kell. Én elindultam ezen az úton . . .

Jimmy Reiszmüller 2018.09.01. 01:20:19

Klímás futesrol mik a tapasztalatok? Megéri kiépíteni?

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2018.09.01. 07:44:00

Vetem egy decentralizált hővisszanyerős szellőztetőt, és beépítettem.
Azóta az ablakokat le is plombálhatnám nem nyitjuk ki őket. Nem szellőztetünk. Főleg nem minden nap kétszer, mint korábban.

Az első évben a gázszámlám hirtelen 20%-kal kevesebb lett.

Ezt nevezhetem részleges korszerűsítésnek, és értelme is volt. Bár ezzel együtt sem fog megtérülmi 2-3 év alatt, inkább 5 évet tippelek. De legalább nincs büdös a lakásban, és nem párásodnak az ablakok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.01. 09:07:05

@rnz:

"a szigetelés, illetve a nyílászárók sokkal fontosabbak, ráadásul az nem csak télen, hanem nyáron is hasznos. Emellett nem kell hozzá semmi engedély"

Még nem, de ki tudja, mikor teszik engedélykötelessé, sőt mikor teszik kötelezővé, hogy "szakember" végezze a kivitelezést.

Tavaly kandallókat nézegettünk, és meglepődve láttam a kiírást, miszerint vízteres fatüzelésű kandallók vásárlásához az üzembe helyezést vállaló szakember nyilatkozata szükséges.

Már előre félek, mikor lesz kötelező hatóságilag regisztrált villanyszerelő alkalmazása egy villanykörte cseréjéhez.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.01. 09:34:33

@Jimmy Reiszmüller:

Mi a télen egy 3.5kW-os klímával fűtöttünk egy kb. 15m2-es szobát, amelyet állandóan laktunk, vagyis éjjel-nappal ment a fűtés. Az azt megelőző télen fatüzelésű kályhával fűtöttünk.

A tapasztalataink alapvetően jók. Nappali áramról ment a klíma, de így is olcsóbb volt a fűtés, mint előző télen fával, igaz, a mostani tél enyhébb volt. Az adatlap szerint -15 fok külső hőmérsékletig üzemképes, de -19-nél még vígan fűtött, persze nem túl jó COP-vel. A leolvasztás intelligens módon történt, vagyis nem fix időközönként, hanem a kondenzátor és a beszívott levegő közötti hőmérséklet-különbség mérése alapján.

+/- fél C fokon belül tartotta a hőmérsékletet, de ekkor az inverter ellenére gyakran kapcsolt ki-be, ezért én ezt barkácsmódszerrel +/- 1 fokra növeltem.

De vannak negatív tapasztalatok is. Egyrészt a légáram zavaró lehet, engem pl. zavart. A másik a sugárzó hő teljes hiánya, ami egy gyengén hőszigetelt házban hideg falakat jelent, Nálunk ez nem volt vészes, de a kályha jobb hőérzetet adott - nyilván a fatüzelés hátrányaival együtt, pl. szabályozhatatlanság.

Ami a gazdaságosságot illeti, érdemes figyelembe venni az évi egyszeri (ha csak fűtesz vele) karbantartást, ami kb. 10 ezer. Arra is gondolj, hogy egy átlagos klíma valószínűleg nem fog 10 évnél tovább fűteni, így a fűtési költséghez az új klíma és a telepítés költségének 1/10-ét is add hozzá - persze ez gázkazánra is áll, míg fatüzelésű kandallóra pl. nem.

Mivel alig van hőtároló tömeg (a falak hidegebbek a levegőnél, hacsak nincs jól hőszigetelve a házad), áramkimaradás esetén gyorsan kihűl a fűtött helyiség. Gázszünet azért sokkal ritkábban van.

Azt is vedd figyelembe, hogy egy klímával legtöbbször csak egy helyiséget lehet fűteni, a több beltéris típusok elég drágák. Tehát egy kisebb lakásban igen jó választás lehet a klímás fűtés, de egy családi házban már nem olyan jó ötlet.

whale 2018.09.01. 14:42:03

@hire.eu: Jól van, látom, kezded érteni.:) A befektetésed egyelőre megtérülési szakaszban van. Nem hoz egy fillért sem. Még tíz évig. Tőkeköltséggel számoltál? Karbantartással, javítással számoltál? Meglepődnék, ha tíz év alatt az inverterhez nem kellene nyúlni, pl...Ezek a költségek tovább tolják a megtérülésed idejét...
Jó játék a napelem, de pénzügyi alapon minimum kétséges befektetés, évtizedes megtérüléssel. Persze lehet racionalizálni, de a számok makacs dolgok.:) Szerintem jobb befektetés energiafogyasztást csökkenteni, energiatakarékos termékek használatával, mint az ultramagas energiaszámlát, további ultradrága beruházásokkal tetézni...:)

whale 2018.09.01. 14:46:24

@hire.eu: A napelemmel pont nem vagy független a szolgáltatótól, sőt, még egy plusz felületen kapcsolódsz hozzá, mint termelő.
Persze lehet függetlenedni, szigetüzemre átállni, de az tényleg sok-sok millió forintba kerül, az akkumulátortelep miatt. Te jelenleg a szolgáltató hálózatát használod akkuként, a szolgáltató által megszabott feltételek mellett...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.01. 15:11:14

@hire.eu:

"Az egyik nézőpont az, hogy 10 évre előre kifizettem a villanyszámlát de onnantól meg ingyen áramom van."

Túl optimista vagy. Ha évente átlagosan 3%-kal nő az áram ára (persze ez nem évente, hanem szakaszosan történik) és a tőkepiacon 5% hozamot tudsz elérni, akkor a karbantartási költségeket (ez főleg invertercserét jelent) és a napelemek termeléscsökkenését is figyelembe véve a 22. évben fog először ingyen áramot termelni a rendszered.

Ha időközben az állam megszünteti az éves szaldót, akkor SOHA nem térül meg ahhoz képest, hogy 5%-os hozamra befekteted a pénzedet és a hozqamból fizeted a villanyszámlát.

Azt is vedd figyelembe, hogy a napelem telepítésével megszűnt nálad a kedvezményes vezérelt áram lehetősége, ez tovább rontja a megtérülést.

has 2018.09.01. 16:35:42

@igazi hős: Sokára fog kihalni a FÉG cirkó. Mindent kapni hozzá, még hézilag is javítható. Egyszerű, mint egy faék.
A részleges felújításnak nem sok értelme van. A fűtési rendszer cseréje nélkül a hatásfok nem sokat fog változni. Nálunk általában az 50 és 70°C közötti előremenő vízhőmérsékletre méretezték a fűtéseket. Hát itt pont nem működik a kondenzáció.
www.purmo.com/hu/clever/utmutato-az-alacsony-homersekletu-rendszerek-ternyerese.htm

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.01. 17:11:59

@has:

A linken olvasható szöveget azért nem kell készpénznek venni. A csatornába lefolyó meleg vizet pl. potenciális hőforrásnak tekinti, pedig nem lenne szabad. A szennyvíz lehűtése ui. nagyban döveli a dugulások gyakoriságát, a csatorna kitisztítása pedig többe fog kerülni, mint amennyi a szennyvíz lehűtésével megtakarítható.

Mekk Elek ezermester 2018.09.01. 17:22:03

@Medgar: "Mutasd meg kérlek, hogy egy 60-as években épült kádárkockánál mekkora az energia igény?"

Ezeknél a házaknál olyan nagy a hőigény, hogy bármilyen fűtéskorszerűsítés csak gyenge tüneti kezelés, ezerszer gyorsabban térül meg egy hőszigetelés.

whale 2018.09.01. 17:36:01

@Mekk Elek ezermester: Pontosan. Bármilyen hájtek csiribiri hókuszpókusznál nagyobb megtakarítást jelent a NEM FELHASZNÁLT energia...
Igaz ez a fűtésre, HMV-re és a villanyra is.

Mekk Elek ezermester 2018.09.01. 17:37:11

@Ménár Atya: "Hőszivattyú kb 2,5 millió"

Okos hőszigetelés UTÁN új fűtő klíma 250e Ft, ráadásul okos ember kedvezményes áramtarifáról működteti.

"ill egy olyan szellőztető rendszer, ami szintén hővisszanyerős, másként vagy állandóan szellőztetsz, akkor kevés a 8 kw, "

A hővisszanyerő lakónként átlagosan csupán 100-140 watt hőt nyer vissza, úgyhogy a hővisszanyerő léte vagy nemléte csak NAGYON alacsony (passzívház közeli) hőigény esetén befolyásolja jelentősen a ház hőigényét. Átlagos ház energiaköltségében a hővisszanyerő hazása csak mikroszkóppal látható, a levegő hőcserélő miatt senki sem tud eggyel kisebb kazánt venni.

"Az újak biztonságosabbak, jobban vezérelhetőek, a teljestményük mindig az adott hőszükséglethez igazodik, ezáltal energiát takarít meg."

Ha hülye a hőszabályzó logika, akkor a csúcstechnikás szuperkazán is rendszeresen túlfűti a lakást, ezzel elveszítheti azt az energiát, amit a szupertechnikával megtakaríthatott.
Míg egy öntanuló vagy PWM logikás termosztáttal a legolcsóbb, állandó teljesítményű buta fűtőberendezéssel is precízen adagolható a fűtés.

Mekk Elek ezermester 2018.09.01. 17:49:36

@rnz: "hogy a szigetelés, illetve a nyílászárók sokkal fontosabbak,"

Az átlagosan korszerű nyílászárók hőszigetelése alig jobb, mint a régi ablakoké. Ha a régi ablakok amúgy jól záródnak (vagy te jól tömítetted őket), akkor az ablakcsere meglehetősen rossz energetikai befektetés, mert viszonylag kevés hőnyereséget hoz viszonylag sok pénzért cserébe.

Mekk Elek ezermester 2018.09.01. 18:00:44

@whale: Nagyon sokan úgy költenek energiatakarékosságra, hogy elő sem veszik a számológépet, gondolkodás nélkül bedőlnek a reklámnak. És vannak akik utólag sem ismerik be, hogy egy valószínűleg soha meg nem térülő dologra költötték a pénzüket, ehelyett elkezdik úgy csűrni-csavarni a számokat, hogy kijöjjön valami nyereség :)

hire.eu 2018.09.01. 19:36:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A vezérelt áram nem szűnt meg, ez hamis információ. Az inverter, ha elromlik 80 % ban javítható. A napelemek a 20 év végére 80% -on teljesítenek, max feldobok még kettőt. Túl sok a ha . . .
Az energia árak általában - eddig - felfelé mentek. Elég egy orbános balfék gazdasági húzás vagy uniós csapok elzárása és az energia ár az egekben.
Az emberek nem hülyék, sem nálunk sem Ausztriában, sem Németországban, hogy ne érné meg hosszú távon.

hire.eu 2018.09.01. 19:47:53

@whale: Nyilván nem válok le az Elműről és alap díj is van. De az alapdíjon kívül egy fillért sem kapnak és nekem ez a lényeg. Egy szolgáltató kilőve . . .
A sziget üzem csak olyan területen jöhet szóba, ahol nincs áramszolgáltató, ebben egyetértünk. A meleg vizem is ingyen van ( vákumcsöves napkollektor, nyomás alatti ), más pedig -teljesen feleslegesen - gázzal vagy elektromos árammal állítja elő. Idén elkészült a ciszterna, ami a nagyrészt csepegtető rendszerű öntözőt látja el. Így a locsolás sem fog pénzt elvinni és élvezem a saját alma, köre stb. előnyeit.
Cél a teljes anyagi leválás a szolgáltatókról.

has 2018.09.01. 20:02:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A 3.3-as ábrára és a hozzá tartozó szövegre gondoltam, mert csak az előremenő vízhőmérséklet és a kondenzációs kazánnal kapcsolatos a hozzászólás ezen része.
Amúgy csak a háztartásoknál megengedő a csatorna szolgáltató, hogy minden sz@rt enged büntetlenül a csatornába engedni. Többek között a szennyvíz hőmérséklete és zsírtartalma is korlátozott és nagyfogyasztók esetén ellenőrzési kötelezettséggel jár a kibocsájtás.

hire.eu 2018.09.01. 20:04:56

Az én véleményem az, hogy a fűtéskorszerűsítés ott kezdődik, hogy először kicserélem a nyílászárókat, majd 20-30 cm es szigetelést teszek fel. Az a hőmennyiség ami kimegy az ablakon és a B-30 téglafalon, az jól megfogható a két fent említett módszerrel.
Én a tetőteremet két komponensű Pur habbal fújattam ki, indul a talpszelemennél felbukkanó külső szigeteléstől, felmegy a kúpcserepek alá és a vége a másik oldali külső szigetelés. A régi sárga üveggyapot semmit nem ér, hiába rakták be, ha pedig kőzetgyapot van de nincs betartva a szerelési technológia, akkor ott is szökik a meleg.
Ha a tetőtér nem lakott, kötelező a födémet is jól leszigetelni ellenkező esetben akár 20% energia is távozhat ott. A fentiek figyelembe vételével, akár 30-50 % költség is megtakarítható és még nem nyúltunk a fűtéshez. Valaki írta, az öntanuló termosztátot, nagyon helyesen. Lehet, hogy többet ér egy kazáncserénél. Vagy amit még lehet, az a helyiségenkénti szabályozás, napra, órákra szabályozva.

has 2018.09.01. 20:09:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A B alap tarifa, a hagyományos csúcskizárásos és van a B Geo, ami hőszivattyús rendszerekhez való. Nem szünt meg!
Az energia ár (a kereskedelmi, RHD nélkül) egyébként magasabb a rezsicsökkentett, mint a jelenlegi piaci.

rnz 2018.09.01. 20:09:17

@Mekk Elek ezermester: Egy régebbi fakeretes, szinte biztosan megvetemedett ablak összehasonlíthatatlanul rosszabbul zár (és így szigetel), mint egy modern. Az üvegek minőségéről, mennyiségéről már nem is beszélve. Van egy helyiségünk, amit nem fűtünk, nevezzük talán műhelynek. Egyetlen hatalmas üvegfal+üvegajtó van az egyik oldalon, körbe minden más fal. A csere után 4-5 fokot változott a hőmérséklet úgy, hogy semmi máshoz nem nyúltunk. Nyilván nem a 2-3 éves ablakot kell lecserélni, de egy 10-15 évesnél már érdemes elgondolkodni, ha gyengébb minőség.

has 2018.09.01. 20:10:33

@has: Ja és lemaradt. Most sem az energi díját emelték szilárdék, hanem az RHD-t. nekünk mindegy mitől drágább a villany.

Ménár Atya 2018.09.01. 20:34:32

@Mekk Elek ezermester:

"Ha hülye a hőszabályzó logika, akkor a csúcstechnikás szuperkazán is rendszeresen túlfűti a lakást, ezzel elveszítheti azt az energiát, amit a szupertechnikával megtakaríthatott.
Míg egy öntanuló vagy PWM logikás termosztáttal a legolcsóbb, állandó teljesítményű buta fűtőberendezéssel is precízen adagolható a fűtés"
Miért lenne hülye? :)
Épp ez a lényeg, hogy beállítható a teljesítménye, a hagyományos kazán meg annyit tud, hogy bekapcsol aztán tolja ezerrel a fűtést,ami a csövön kifér, pedig lehet, hogy csak 5 KW-ra van épp szükséged.
Most akkor képzeld el, hogy egy öntanulóhoz még hozzáteszel egy szuper kazánt is :)
Már majdnem visszafizetik a pénzed a gázműveknél :D

Ménár Atya 2018.09.01. 20:42:00

@Mekk Elek ezermester:

"Okos hőszigetelés UTÁN új fűtő klíma 250e Ft, ráadásul okos ember kedvezményes áramtarifáról működteti."

Mondjuk itt szerintem félreértettél, én kifejezetten hőszivattyúról beszéltem.
De a 250 ezres verzióval csak az a baj, hogy egy kétszintes házban kell belőle 8 db :)
Arról nem is beszélve, hogy pl én sem szeretem az állandó légmozgást, márpedig a spliteknél ez van, a felületfűtésnél meg nincs, tehát az komfortosabb.

"ill egy olyan szellőztető rendszer, ami szintén hővisszanyerős, másként vagy állandóan szellőztetsz, akkor kevés a 8 kw, "

A hővisszanyerő lakónként átlagosan csupán 100-140 watt hőt nyer vissza, úgyhogy a hővisszanyerő léte vagy nemléte csak NAGYON alacsony (passzívház közeli) hőigény esetén befolyásolja jelentősen a ház hőigényét. Átlagos ház energiaköltségében a hővisszanyerő hazása csak mikroszkóppal látható, a levegő hőcserélő miatt senki sem tud eggyel kisebb kazánt venni. "
Hát ez azért nem egészen gy van, elég pontosan beálltható,és mérhető, de nem a megtakartás a lényeg, hanem hogy ne legyen pára,és penész a lakásban, viszont a beszvott friss levegő legyen szűrt,és előmelegtett.
Én csak arra utaltam, hogy ez is drága játék azért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.01. 21:16:30

@has:
@hire.eu:

Bocsánatot kérek, rosszul emlékeztem, Arról van csak szó, hogy a szaldó elszámolást csak egy mérőórán keresztül lehet érvényesíteni, vagyis ha van vezérelt mérőd, akkor is csak a nappali mérő fogyasztását lehet a visszatáplálással csökkenteni. (Persze lehetne a vezéreltet is, csak nem érdemes.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.01. 21:19:56

@has:

"öbbek között a szennyvíz hőmérséklete és zsírtartalma is korlátozott"

Nem tudod véletlenül, hogyan van szabályozva a szennyvíz hőmérséklete?

hire.eu 2018.09.01. 21:19:58

@Ménár Atya: Ott a pont. Ha már bedunsztoltuk magunkat, elengedhetetlen a légcsere. 400 Ft egy digitális kínai páraérzékelő, ami minden helyiségben ott kéne, hogy legyen. Ahol magas a páratartalom, ott vagy utólag beépíthető higroszabályzású légbevezető vagy a hővisszanyerős. Vagy kinyitod az ablakot, csak akkor hirtelen kiszökik a meleg:-) Persze nézni kéne a széndioxid szintet is a megfelelő levegő minőség miatt, de az már hab a tortán.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 00:38:44

@Ménár Atya: "Épp ez a lényeg, hogy beállítható a teljesítménye"

Változó teljesítményű kazán esetén az öntanuló termosztátok nem tudnak pontosan számolni (pl azt megbecsülni, hogy a lakás hőmérséklete hány fok lesz egy óra múlva). Hiába tanulta meg a termosztát, hogy tegnap hány perc alatt sikerült elérni a 22 fokot, ha a nagyeszű kazán ma reggel fogta magát és okosan a felére csökkentette a teljesítményét.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 00:45:54

@Ménár Atya: "de nem a megtakartás a lényeg, hanem hogy ne legyen pára,és penész a lakásban, viszont a beszvott friss levegő legyen szűrt,"

Sem a pára ellen, sem a friss levegőhöz, sem a penész ellen, sem a légszűréshez nincs szükség a hőcserélő nevű extra beruházásra. Mindezt tudják a hőcserélő nélküli, sokkal olcsóbb szellőztető rendszerek is.@Mekk Elek ezermester:

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 00:49:37

@hire.eu: " Persze nézni kéne a széndioxid szintet is"

CSAK a széndioxid szintet kell figyelni (és 1000 ppm körüli szinten tartani) és soha többé nem lesz sem párás, sem penészes télen a lakás.

hire.eu 2018.09.02. 00:59:21

@Mekk Elek ezermester: Pár ember a végére csak összedobja a tutit:-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 01:52:59

Már megint itt van az e hónapra rendelt olcsó csodanapelem:

www.origo.hu/gazdasag/20180831-napelem-olcso-nyomtathato-ausztralia.html

"A professzor azt mondja, az ő megoldása ugyan sokkal kevésbé hatékony, mint a hagyományos napelemes technológiák, ellenben jóval olcsóbb."

Ezt persze nem kell túl komolyan venni, hiszen pl. az e-papírról is ezt írták anno, oszt meg lehet nézni, milyen drágák az e-papíros olvasók. Szóval mire a piacra kerül(ne), alig lenne olcsóbb a mai napelemeknél.

"a nagyon egyszerű telepíthetőség és olcsóság kompenzálja a jelenleg gyengébb energiaelőállítási hatékonyságot."

Arra persze nem tetszett gondolni a feltaláló, hogy a sokkal gyengébb hatásfok egyben sokkal nagyobb lefedendő felületet is jelent azonos teljesítményhez. Vagyis egyfelől a telepítés költségét megdobja a több tartószerkezet és a hosszabb kábelezés, másfelől az sem biztos, hogy egy átlagos családi házon van akkora lefedhető déli (Ausztráliában persze északi) tájolású tetőfelület.

"az anyag egyelőre még közel sem annyira tartós, mint a már bevett napelemes megoldások."

Hasonlóan az eddigi olcsó csodanapelemekhez, amelyekből szintén nem lett semmi. Szóval ez sem fogja megváltani a világot, jó eséllyel piacra sem kerül, de újra lehet fantáziálni azon, hogy kilátásban van az olcsó napelem.

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 09:08:37

@hire.eu: "Van akit nem érdekel a megtérülés, hanem függetlenséget és biztonságot akar."

Jól értem, hogy szigetüzemet építettél ki, le vagy választva az elektromos művekről? Mennyibe került az aksipakk ami augusztusban feltöltve kitartott februárig? Vagy be van állitva egy izmos aggregátor ?

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 09:56:37

@hire.eu: "majd 20-30 cm es szigetelést teszek fel. Az a hőmennyiség ami kimegy az ablakon és a B-30 téglafalon, az jól megfogható a két fent említett módszerrel."

10centi EPS a vakolt B30 fal hőátbocsátását 1,062-ről 0,269-re csökkenti, 20 centi 0,154-re 30centi pedig 0,108 -ra

A 20 centi már passzívház kategória, a harmadik 10 centi pedig már gyakorlatilag semmit nem ér. 12centi EPS már felülteljesíti a legfrisseb szabványt. A 12 centi töredékére viszi a fűtésigényt, a következő 10 centik már ezt a töredéket csökkentik egy kicsit brutálisan romló hatékonysággal. Aki feltesz 30 centi EPS annak hamarabb fog lemállani a faláról a szigetelés mint hogy behozta volna az árát. Itt vannak egész jó számítások arról, hogy meddig érdemes a szigetelést vastagítani epiteszforum.hu/milyen-vastag-legyen-a-hoszigeteles

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 10:08:34

@Mekk Elek ezermester: "Okos hőszigetelés UTÁN új fűtő klíma 250e Ft"

Ez 2db 2,5KW-os Gree vagy egy 3,5KW-os Daikin ára. Mekkora házat tudsz ezzel felfűteni?

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 10:10:06

@Ménár Atya: "én kifejezetten hőszivattyúról beszéltem." A klíma kifejezetten egy levegő-levegő höszívattyú :)

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 10:15:19

@hire.eu: "Az energia árak általában - eddig - felfelé mentek. Elég egy orbános balfék gazdasági húzás vagy uniós csapok elzárása és az energia ár az egekben."

Gondolom azzal te is tisztában vagy, hogy az általad vizionált esetben az elsők között lesz a kötelező átvétel meg adveszórák megszüntetése aztán örülhetsz, hogy nyáron "ingyen" van a légkondiüzemeltetésed, télen meg ingyen tudsz főzni egy kávét naponta,

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 10:17:48

@hire.eu: "Az emberek nem hülyék, sem nálunk sem Ausztriában, sem Németországban, hogy ne érné meg hosszú távon. "

Amire te gondolsz az az állami támogatá. Amiatt éri meg addig amig van. És igen, a törvényileg kötelező átvétel meg a kötelező adveszóra az bizony az állam támogatása és egy szavazásba kerül megszünteti.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 10:43:08

@eßemfaßom meg áll: "Ez 2db 2,5KW-os Gree vagy egy 3,5KW-os Daikin ára. Mekkora házat tudsz ezzel felfűteni?"

200 ezer felett már 4-5 kilowattos teljesítményű márkás fűtő klímák is léteznek.
Az év leghidegebb órájában 4 kilowattal passzívházból 400 négyzetméternyit lehet kifűteni, kevésbé jól hőszigetelt házból persze arányosan kevesebb négyzetmétert. Nulla hőszigetelésű Kádár kockából pl 20 négyzetmétert :) Ezért van az, hogy aki az energiatakarékosságot nem egy komoly hőszigeteléssel kezdi, az finoman szólva nem túl okos ember.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 10:50:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A tudományos hírek 80-90 százaléka egyszerű átverés, befektető-csalogatás. Maga a hír forrása is tudja, hogy soha nem lesz belőle nyereségesen gyártott termék, de ha most egy rakás balek odarohan csodatermék-részvényt vásárolni, azt nem fogja megakadályozni :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 11:03:01

@eßemfaßom meg áll:

Németországban az állam 20 évre szóló fix áras átvételi szerződést köt a napelem gazdájával. Nálunk semmi állami kötelezettségvállalás nincs, bármikor megszűnhet az éves szaldó - vagy ami kevésbé látványos, de ugyanúgy fájó, bevezethetnek egy akármekkora rendszerhasználati díjat a visszatáplált áramra. S ekkor máris a végtelenbe tolódik ki a megtérülés.

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 11:47:10

@Mekk Elek ezermester: Szeretnél olyan házban élni amit 1db bármilyen nagy teljesítményű fűtőtest fűt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 12:23:08

@eßemfaßom meg áll:

A dolog nem lehetetlen, de csak passzívház szintű épületben, ahol a mesterséges szellőztetés levegője képes annyi hőt szállítani, ami elég a többi helyiség kifűtéséhez. Ez már alacsony energiás házakban is lehetetlen, nagyobb hőigényűekben még kevésbé lehetséges.

Ménár Atya 2018.09.02. 12:29:55

@Mekk Elek ezermester: Hát ez az :)
Látod, ezért kell rendszert venni.
Veszel egy jó kazánt, hozzá egy akár okos termosztátot, rádobsz egy külső hőmérséklet érzékelőt, az figyeli a kinti változást a termosztát a bentit, és ez alapján beállítja milyen hőmérsékletű előremenőre van szükséged :)
Na ez kb így működik., ehhez képest egy öntanuló termosztát kevés, ráadásul egy két pont vezérlésű kazán annyit tud, hogy ha jelet kap akkor csutka gázzal tolja a fűtést,amíg nem kap egy másik jelet, ill megszűnik a jel, hogy elég lesz.
Lehet sikereket elérni ilyen kütyükkel, de minél nagyobb a ház, annál kevésbé, ott már minden számít, és komoly pénzeket lehet havonta spórolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 12:34:49

@Ménár Atya:

"ez alapján beállítja milyen hőmérsékletű előremenőre van szükséged :)"

Persze még jobb, ha nem az előremenőt állítja, hanem a lehetőségek határain belül a térfogatáramot, mert ekkor - jól megtervezett rendszer esetén - alacsonyan tartható az előremenő hőmérséklete, jobb a kazán hatásfoka.

Ménár Atya 2018.09.02. 12:36:20

@Mekk Elek ezermester:
Bocs, de ez nem igaz, kicsit nézz utána, párát is kiszedik, és szűrik is a levegőt, és vezérelhető is akár, hogy hol mikor mennyit szellőztess, csak pénz kérdése.
Egy egyszerű ventillátor annyit tud, hogy kiszívja a meleget, a helyére pedig valahol ahol va valami légbeeresztő,beengedi a hideget, ez mondjuk egy 0 fok körül már igen kellemetlen tud lenni, persze, van aki bírja, nincs ezzel gond, de a nők pl utálják, és a beengedett hideget újra fel kell melegítened, hát az meg megint forint.
A kérdés persze gazdasági, hogy akarsz e erre költeni, vagy inkább fizeted a plusz fűtést, és elviseled a beáramló hideget, vagy qva drágán szellőztetsz.

Ménár Atya 2018.09.02. 12:43:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Figyelj, belemehetünk tőlem a szabályozás és vezérlés kérdésébe is, de pl térfogatáramot ma már egy szivattyú is képes állítani saját elektronikával, nem kell hozzá semmit venned.
Tehát a kazán meg az érzékelők intézik a a vízhőfokot és a teljesítményt a szivattyúd meg a térfogatáramot.
Mert pl ha az osztód térfogatáramszabályozós az egy fix beállítás, ha minden nyitva akkor ok, de ha mondjuk motorosszelepekkel külön vezérelhető helységeid vannak ,akkor esetleg van egy fix teljesítményű szivattyúd, és fölöslegesen tolja a rendszered, ill a pénztárcád meg szívja.
Tehát lehet itt a végtelenségig költeni, de ahol van egy fég cirkó, azért nem jellemző ekkora beruházás :)

Ménár Atya 2018.09.02. 12:46:19

@eßemfaßom meg áll:
Igaz, bocs, de két malomban őrlünk szerintem.
Én nem fűtenék klímával, engem zavar a levegőáramlás, ráadásul ha többszintes a ház, sok helységgel akkor sok klíma kell, az meg nem is olyan olcsó már.
Én az otthoni klímámat sem szeretem, pedig szinte kizárólag hűtök vele, de egy idő után nehezen viselem, bár a melegnél azért jobb.

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 12:47:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem lehetetlen, de nem is kellemes mert ott ahol a fűtötest üzemel mindig sokkal melegebb lesz mint a lakás többi részében és nyilvánvalóan a légkondit senki nem a kazánházba fogja rakni, hogy onnan menjen légcsövekel mindenhova az egyenletes meleg, hanem valahova a lakás közepére.

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 12:51:07

@Ménár Atya: Az, hogy te nem szereted nem változtat azon a tényen, hogy a klíma is "kifejezetten höszivattyú". Nekem csak ezzel a kijelentésel volt porblémám, a ki mit szeret/nemszeret az magánügy.

Ménár Atya 2018.09.02. 12:54:34

@eßemfaßom meg áll:
Ezért írtam ,hogy két malomban őrlünk :)
Persze, hőszivattyú az is, csak én mivel cirkókról szólt a téma, automatikusan levegő-vízre gondoltam.
Bocs ha félreértettem valamit.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 12:55:30

@eßemfaßom meg áll: "ahol a fűtötest üzemel mindig sokkal melegebb lesz mint a lakás többi részében"

Ezek a beidegződések a zéró hőszigetelésű, nagy hőveszteségű házak idején alakultak ki. Ha a lakásnak a külvilág felé közel nulla a hővesztessége, akkor minimális erőfeszítéssel közel azonos hőmérsékletűre lehet hozni az összes helyiséget. Pici különbség pedig nem számít, elvégre más az ember hőigénye mozdulatlan TV-zés, alvás vagy konyhai munka közben.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 12:58:32

@Ménár Atya: "Én nem fűtenék klímával, engem zavar a levegőáramlás"

Akkor is zavar, ha a tartózkodási helyeden nincs levegő áramlás?

Ménár Atya 2018.09.02. 13:02:38

@Mekk Elek ezermester:
Hát....úgy elég nehéz megoldani szerintem, főleg zárt ajtókkal :)
Én felület hűtés-fűtés párti vagyok.
Alacsony az üzemeltetési költség, és komfortos.
Viszont elég sok a beruházás, ha hűteni is szeretnél.
De hát van aki ezt szereti, más meg mást.
Ezért nem is lehet szembeállítani őket.
Az alap a jó szigetelés az biztos.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 13:03:32

@Ménár Atya: "párát is kiszedik, és szűrik is a levegőt, és vezérelhető is akár, hogy hol mikor mennyit szellőztess, csak pénz kérdése."

A levegő hőcserélő nem szed ki egy gramm párát sem a lakás levegőjéből. Nem képes rá, a fizika nem engedi neki.
A levegő szűrését nem a hőcserélő csinálja, hanem a levegő szűrő. Levegő szűrő az olcsóbb, hőcserélő nélküli szellőztető rendszerben is lehet.

Mekk Elek ezermester 2018.09.02. 13:13:39

@Ménár Atya: "Látod, ezért kell rendszert venni. Veszel egy jó kazánt, hozzá egy akár okos termosztátot,... "

Már írtam: az okos kazán ellensége az öntanuló termosztátnak.
Az okos termosztátok többsége meg látványos, de nem öntanuló é nem is PWM, tehát a legtöbb okostermosztát valójában buta mint álllat.
Tíz éve foglalkozom energetikával magasabb szinten, de még nem láttam olyan kazán RENDSZERt, ami képes megcsinálna azt, amit bármelyik 15-25e Ft-os öntanuló termosztát bármelyik ötven éves gázkazánnal: soha nem fűti feljebb a lakást a szükségesnél (nem pazarol hőt).
Biztosan létezik a világon ilyen RENDSZER, de még nem hallottam róla. A legtöbb gyártó leszarják a fejlesztést, amíg van bőven igénytelen/tudatlan vevő is.

Ménár Atya 2018.09.02. 13:25:33

@Mekk Elek ezermester: :)
Jó igy is nézhetjük, de azért most vezessünk le valamit.
Fogsz egy műanyag zacsit, és elkezded felfújni tüdőből, szerinted mi történik?
Hát megtelik azzal amit kifújsz,ill rengeteg párával.
ugyan ez játszódik le a lakásodban is, lélegzel, párologsz, a nővényeid szintén, ha van, vagy az akváriumod, meg a nedves ruháid amik száradnak, az asszony meg közben főzi a jó kis húslevest, meg a lekvárosmustárt....
Na ez a pára bent lesz a te jól leszigetelt lakásodban.
Erre bekapcsol a te jó kis hővisszanyerős szellőztetőd, és mit csinál, , hát kiszívja a párás levegődet,és helyette fasza előfűtött friss levegőt kapsz.
Én nem azt mondtam, hogy lekondenzálja a párát, azt mondtam kiszedi, egyszerűen elszívja a rossz levegőt, és jót kapsz a helyére.
Persze, szűrőt egy csőbe is tehetsz, működni fog.
De mindenki olyan rendszert alkalmaz,amilyet akar, meg amit ki tud fizetni. :)

Ménár Atya 2018.09.02. 13:29:02

@Mekk Elek ezermester: Te mit értesz öntanuló alatt?
Bocs de közben elkészült az ebéd, majd utána megnézem.

hire.eu 2018.09.02. 14:25:12

@eßemfaßom meg áll: Rosszul értetted, nem sziget üzemű az enyém. A függetlenséget, anyagi függetlenségként értem. Azaz használom a hálózatot, fizetek minimális alapdíjat, (150 Ft ? ) de azon kívül a szolgáltató kilőve. A gáz a vákumcsöves kollektorra rásegítve 1200/hó, ez meleg víz illetve a gáztűzhely. De ez sem lesz ennyi, ha villanytűzhely lesz mert jelen pillanatban túltermelésem van. A következő a vízmű kiiktatása a kút projekttel. A fűtés pedig szigeteléssel lesz csökkentve, a nyílás zárok már cserélve lettek. Szeretném a rezsimet - fűtés nélkül - 6.000 Ft alá vinni.

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 14:34:19

@Mekk Elek ezermester: Amint találkozok egy olyan házzal amit 1db fütötesttel egyenletesre fűtenek, visszajövök egy meakulpával.

eßemfaßom meg áll 2018.09.02. 14:43:02

@hire.eu: tehát nem vagy független, az áramszolgáltatótól és a törvényhozók kedvétől függsz.

"Azaz használom a hálózatot, fizetek minimális alapdíjat, (150 Ft ? ) de azon kívül a szolgáltató kilőve." Ez így azér kemény ellentmondás. Az év 80%-ban a szolgáltatótól kapod az áramot, a szolgáltató nyújtja neked a biztonságot, a hálózatát két irányba terheled. Persze a te nézőpontodból ez nagyon ügyes meg fasza dolog, a fizető ügyfelek szemszögéből viszont egy parazita vagy aki költséget generál a szolgáltatónak amit a fizető ügyfelek fizetnek meg helyetted.

Szóval akkor nevezd magad függetlennek, ha leszerelted az adsvesz órát.

"Szeretném a rezsimet - fűtés nélkül - 6.000 Ft alá vinni. "
Meg lehet csinálni, de sokba fog kerülni (és eddig is sokba került már) :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 14:55:52

@Ménár Atya:

A levegő fajhője szobahőmérséklet környékén kb. 0.00036 kWh/m3/K. Ha óránként 100m3-t cserélsz, akkor ez havonta átlag kb. 534kWh, ami nappali árammal számolva kb. havi 20 ezer Ft (kint átlag 5 C fok, benn 25 C fok, azaz a delta T=20K).

A ventilátorok fogyasztását nem számoltam, ahogy nem vettem figyelembe a beszívott levegőben lévő pára felmelegítésének költségét sem.

Ami lényeges: ezt az 534kWh-t mindenképpen megfizeted, csak az nem mindegy, hogy a beszívott levegőt melegíted fel vagy a fűtőtestek adják le. Az első esetben 1kWh kb. 37 forintból jön ki, mert csak nappali árammal, fűtőszállal tudsz előmelegíteni, míg a második esetben a szezon átlagában kb. 9 forintból (3 körüli szezonális COP H tarifáról). Gázkazánnal nagyon durva becsléssel kb. 12 forint.

Gáznál havi (37-12)*534=kb. havi 13 ezer a különbség. A befújt meleg levegő komfortja megfizethetetlen, ahol pedig ez nem szempont, ott mindenki maga eldöntheti, megéri-e neki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 16:03:23

@hire.eu:

"A következő a vízmű kiiktatása a kút projekttel."

Azért ha törvénytisztelő ember akarsz maradni, akkor a csatornadíjat továbbra is kell fizetned. Ekkor felszerelnek egy vízórát a kútból a házba menő vezetékre és aszerint fizeted a csatornadíjat.

Itt nálunk a csatornadíj több mint kétszerese a vízdíjnak: a víz 346 Ft/m3, a csatornadíj 737 Ft.

Ménár Atya 2018.09.02. 19:46:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez igaz, de vedd figyelembe, hogy nem szükséges folyamatos üzemmód, tehát nem 24 órát megy feltétlenül.
Ráadásul nem szükséges fűtőszál, lemezes hőcserélő van bennük.
De pl van kerámiahőcserélős készülék is, az mondjuk decentrális rendszerű, és viszonylag egyszerű a működése.
Kiszívja a "rossz levegőt, közben felmelegíti a kerámia betétet, a másik üzemmódban meg befújja a kinti friss levegőt, és a felmelegített kerámia visszaadja a hőt.
Ráadásul ha jól emlékszem talán 2 w/h a legalacsonyabb, és 5 w/h a legnagyobb fokozaton a fogyasztása, az elég baráti, még egész nap is, a hátránya, hogy ebből viszont helységenként kell készülék, akár több is, de ez már tervezés kérdése.
Amúgy én a szellőzést csak az agyonszigetelt légmentesen lezárt házak kapcsán írtam.
Ha van pénzed, akkor mindet eltudom költeni :D:D
A legtöbben abba a hibába esnek, hogy nem számolják a kiépítési költségeket, és a karbantartási költségeket.
Márpedig ami elromolhat,az el is romlik.
Ha majd megöregszek, csinálok egy fasza gravitációs fűtést magamnak, lófax vezérléssel, azt pakolom a kazánomat egész nap, csak hogy ne unatkozzak,és nézegetem az álló szivattyúimat, hogy ok srácok, sokszor kapcsolgattalak ki-be, nem "szívatlak" tovább benneteket :D

hire.eu 2018.09.02. 20:02:58

@eßemfaßom meg áll: A parazita vagy a paraziták a parlamentben ülnek, ők azok, akiket megszavaztál.
A villamos energia hálózatba való belépéskor az összes rám eső díjat kifizettem.
Így nem fizettem kevesebbet senkinél. Arról nem is beszélve, ha a túltermelésemet kivenném az Elmű nyerészkedne rajtam, mivel nem veszem ki és más sem veszi ki általában, az fedez bármilyen költséget. De mondok egy másik példát. Németországban a villamos energia 40 % -át megújuló energia biztosítja. Tehát az energia szolgáltató válláról 40 % költség le van véve, nem hogy még mi generálnák plusz költségeket.
Helyettem tehát senki nem fizet semmit, annál is inkább mert a szolgáltatónak fizetem a rendelkezésre állási díjat.

hire.eu 2018.09.02. 20:09:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kút témában. Abban a pillanatban, hogy a politikai "elit" és a hozzákapcsolódó kör tisztességes lesz és nem fog lopni a mi adónkból ( tök mindegy, hogy erre törvényt hoztak és ezért ezt lehet ) én is tisztességes és törvénytisztelő állampolgárrá válok. Addig meg a nagy ló . .sz drágáim: DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 20:32:21

@hire.eu:

Olyan nem lesz, hogy a politikusok semmit nem fognak lopni. Ez akkor téged is feljogosít a lopásra, a csalásra? Ezen az alapon bármit, bárhonnan lophatnál, és meg tudnád magyarázni.

Pl. áramot is lophatsz, az árát a többi fogyasztó fizeti meg a rendszerhasználati díjban, amit ugye épp most emeltek, ha jól olvastam. Persze amíg csak kevesen csinálják, nem lesz hatása, de akkor sem tisztességes, mert lopás. Akkor is lopás, ha nem elveszel, hanem "adsz" valamit: szennyvizet.

Természetesen ha csak öntözésre használod a kút vizét, azaz nem vezeted be a csatornába, akkor nincs semmi gond.

hire.eu 2018.09.02. 20:56:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mivel ismerem a szennyvíz tisztítási technológiát, - túlnyomó részben engedjük be a Dunába - nem lennének álmatlan éjszakáim. A víz ára, a vizek országában irreálisan magas. A hálózat kiépítését mindig a lakossággal fizettették ki, a vízművek létrehozását szintén a mi adónkból. A parti szűrésű kutakból ( Dunai kavicsterasz ) a víz, olcsó klórgáz hozzáadásával, kezeletlenül érkezik a fogyasztóhoz, előállítása fillérek. Aki jelen pillanatban a csaló és visszaél a monopolhelyzetével az pont a vízművek, a magas árral. Azon kívül az állam visszaél a gáz és a kőolaj árával is rendesen, de ez már más tészta. Hagyjuk ezt a ki a tisztességes sztorit . . .

hire.eu 2018.09.02. 21:02:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azt azért még megkérdezném, hogy Te miért fogadod el, hogy a politikusok lophatnak? A Te értékrendedbe belefér? Mert az enyémbe nem!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 21:20:39

@hire.eu:

Nem fér bele az értékrendembe, hogy a politikusok és haverjaik lophatnak, pártállástól függetlenül. Egyáltalán milyen alapon merészelsz engem azzal vádolni, hogy én ezt elfogadom? Ugyanis nem azt kérdezted, vajon elfogadom-e, hanem azt, miért fogadom el - azaz eleve azt állítottad, hogy én ezt elfogadom, csak az okára voltál kíváncsi:

"Te miért fogadod el, hogy a politikusok lophatnak?"

Nem sül le a pofádról a bőr, hogy engem ezzel vádolsz? Ja, túl vastag rajta.

DE az sem fér bele, hogy valaki - és itt nem rád célzok, ahogy fentebb is feltételes módban utaltam rád: lophatnál, tudnád, lophatsz - ettől felhatalmazva érzi magát, hogy szintén lopjon vagy más módon megkárosítsa a közösséget.

"...előállítása fillérek"

Nyilván a víz- és csatornahálózat fenntartása ingyen van, nem?

Én nem tudom megállapítani, mennyire túlárazott a víz és a csatornahasználat. Nem látok bele a cégek könyvelésébe. De azt nem tartom helyesnek, ha valaki kihúzza magát a közteherviselés alól, mert azzal csak a többi felhasználóval fizetteti meg azt, amit ő nem fizet meg. Ugyanis ne hidd, hogy a vízműcég majd lenyeli a veszteségeket, amint azok érzékelhetővé válnak. Ahogy az áramlopásokat is a tisztességes fogyasztók fizetik meg a hálózati veszteségben (amiben persze a tényleges műszaki veszteségek is benne vannak, de a lopások is), nem az áramszolgáltató nyeli le.

hire.eu 2018.09.02. 22:07:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Olyan nem lesz, hogy a politikusok semmit nem fognak lopni. Ez akkor téged is feljogosít a lopásra, a csalásra? Ezen az alapon bármit, bárhonnan lophatnál, és meg tudnád magyarázni. "

Olyan nem lesz, hogy semmit nem fognak lopni, az én olvasatomban nyugtázása részedről a lopásnak. Egy szót nem szóltál arról, hogy előbb fent kéne rendet csinálni és példát mutatni, ezért kérdeztem meg, hogy a Te értékrendedbe ez belefér? Nálam ez kérdő mondat . . . Tudod, általános iskola, alany állítmány, tárgy, kérdő mondat stb.
Viszont örülök, hogy nem fér bele. Amennyire Te utaltál, kb. annyira én is, szóval 1:1.
Az utalásod arra, hogy ha a politikusok lopnak akkor engem is feljogosít a lopásra megint nagy butaság. Ha olvastál volna engem visszafelé - megteheted még - azt írtam, hogy minden közműtől le akarok válni. Nem kevés pénzt és energiát öltem és ölök bele, hogy saját magam állítsak elő villamos energiát, meleg vizet, vizet stb. Tehát nem lopni akarok, mint esetleg mások, hanem mondjuk utazgatás helyett, jó pár milliót beleölök, a leadózott jövedelmemből, a saját ellátásomra.
Ha nem vagy vízügyi szakember, akkor ne akarj erről vitázni velem, alulmaradsz.
Inkább nézd meg a világban, hogyan oldják meg a vízben szegény országok a lakosság ellátását, Ausztrália, Dél-Afrika, Izrael előtérben. Érdekes módon a tengervíz sótalanítás után előállított vizet is ki tudják fizetni az ottani állampolgárok. Valamint vásárlóerő -paritáson mérve sem kerül annyiba a víz díja náluk, mint nálunk.
A pofámról nem sül le a bőr, mert nem vastag, ellenben a fejemben van némi tudás, amit fel szoktam használni ész érvekkel, a vitapartner teljes megsemmisítésére: DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.09.02. 22:54:59

@hire.eu:

"Olyan nem lesz, hogy semmit nem fognak lopni, az én olvasatomban nyugtázása részedről a lopásnak."

Ez egy ténymegállapítás.

"Egy szót nem szóltál arról, hogy előbb fent kéne rendet csinálni és példát mutatni"

Ha jól látom, a poszt műszaki, nem pedig politikai témájú, így ne várd, hogy megteszem a kötelező köröket.

Engedelmeddel itt befejezem veled ezt a beszélgetést. Tudomásul veszem, hogy neked - joggal - nem fér bele a politikusok lopása, de - minden jog- és erkölcsi alap nélkül - bőven belefér, ha te magad lopsz.

"... a vitapartner teljes megsemmisítésére"

Itt most te semmisültél meg erkölcsileg.

A további kommentjeidet nem fogom elolvasni, persze ettől még válaszolhatsz, leszólhatsz, alázhatsz - leszarom. Egy erkölcsi nullától, ami te vagy, minden szidalom vagy leszólás dícséretszámba megy. :)

hire.eu 2018.09.03. 00:11:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kedves Kovácsné! ( vagy Úr, ki tudja ) Szívesebben írnám a keresztnevedet, de nem tudom és valószínű nem is fogom tudni:-) Jól látod a poszt műszaki témájú és éppen Te szúrtál oda először a törvénytisztelő ember fogalmával. Nyilván erre azért tőlem is van reakció. Utánad olvastam és meglepődtem, hogy milyen széles az érdeklődési köröd.
A kommentjeid 90% -át akár én is írhattam volna. Ezt most vedd megtiszteltetésnek:-)
Mivel nem beszélgetsz velem, az utolsó szó jogán felvilágosítanálak, a vízdíjakról. Bár nagyon nagy lexikális tudásod van, itt azért vannak hiányosságok. És ez most tisztán szakmai. Vízdíjak a világban: www.vizszamla.hu/info/vizdijak-a-foldon/
Ha ehhez a vásárlóerő-paritást nézed, még lesújtóbb a helyzet. Írtad, hogy nem tudod mennyire túlárazott a víz-csatorna díj. Elárulom, szemtelenül nagyon. Ki is a tisztességtelen? A személyeskedésed amúgy lepereg rólam. Fogást másképpen kell találni rajtam . . .

Mekk Elek ezermester 2018.09.03. 10:46:24

@Ménár Atya: "Erre bekapcsol a te jó kis hővisszanyerős szellőztetőd, és mit csinál, , hát kiszívja a párás levegődet"

Sokadszor írom le: akár hiszed akár nem, LÉTEZIK OLYAN SZELLŐZTETŐ RENDSZER IS, AMIBEN NINCS DRÁGA HŐVISSZANYERŐ. A párát nem a hővisszanyerő tünteti el, hanem a ventilátor, ami frissre cseréli a levegőt a lakásban.

Mekk Elek ezermester 2018.09.03. 10:57:31

@eßemfaßom meg áll: "Amint találkozok egy olyan házzal amit 1db fütötesttel egyenletesre fűtenek, "

Az országban számos hivatalosan minősített passzívház van, némelyik fogad vendégeket is. De számos egyéb megoldás is létezik, pl egyetlen légfűtő fatüzeléses kályhával közel egyenletes hőmérsékletűre lehet kifűteni egy egész családi házat.
Az összes működő megoldás közös jellemzője, hogy a ház igen komolyan van hőszigetelve.

hire.eu 2018.09.03. 11:27:30

@Mekk Elek ezermester: Így igaz. Én a tetőtéri fürdőben, a szél által hajtott huzatfokozón kívül, beépítettem egy páraérzékelős elszívó ventilátort. A készülék addig nem kapcsol ki, amíg a páratartalom normális nem lesz. ( Plusz egy mozgás érzékelős vezérlés, ha valaki belép ) Ez nyomon követhető a páraérzékelő műszeren. A kétkomponensű PUR hab miatt, passzív ház szintű zárás is kialakulhat fent, a pára megfogás tekintetében, ezért nálam ez lényeges kérdés.

Mekk Elek ezermester 2018.09.03. 11:28:48

@Ménár Atya: "Te mit értesz öntanuló alatt?"

Leegyszerűsítve: a termosztát pl megtanulja, hogy az adott fűtőberendezés az adott lakást milyen sebességgel képes felfűteni és ennek megfelelően kapcsolgatja ki-be a fűtőberendezést. Az adatok ismeretében a termosztát a "jövőbe lát" és úgy kapcsolgatja a fűtést, hogy a fűtőberendezés és a ház hőtároló tömege EGYÜTT mindig a termosztáton beállított hőmérsékleten tartsa a lakás hőmérsékletét. A tanult adatokat folyamatosan korrigálja, hiszen egyes jellemzők az időjárás függvényéven folyamatosan változnak.
Egy hagyományos logikájú termosztát pl csak az UTÁN tudja leállítani a fűtőberendezést, amikor a hőmérséklet már elérte a kívánt értéket. Csakhogy ebben a pillanatban pl még ott van sok tonna 30 fokosra felmelegített beton a lakás alatt, ami még egy ideig tovább melegíti a levegőt, energiát pazarolva.
Az öntanuló termosztát lehűlés közben is a jövőbe lát: már akkor előre bekapcsolja a kazánt, amikor még tökéletes a hőmérséklet a lakásban, mert megtanulta, hogy X percig tart, mire a vastag beton padló átmelegszik és fűteni kezdi a levegőt.
Lakás felmelegítés és lehűlés alatt tized/század fokokat értek. Egy jó öntanuló termosztát akár egy negyven éves, túlméretezett és fix teljesítményű kazánnal is 2-4 tized fokon belül tudja tartani egy lakás hőmérsékletét.

hire.eu 2018.09.03. 12:00:50

@Mekk Elek ezermester: Nekem ezzel csak egy gondom van, hogy mennyire kapcsolgatja ( túl ) gyakran a gázkészüléket? Gondolom erre találták ki később a lángmodulációt. Ez nekem egy kis dilema, mert nekem is régi még a készülék és pont ezen gondolkodtam. Jó lenne egy kis gyakorlati tapasztalat . . .

énisfélek 2018.09.03. 13:12:19

@hire.eu: "mennyire kapcsolgatja ( túl ) gyakran a gázkészüléket?"

Ez azért érdekel téged, mert tudsz bármilyen hivatalos gázkészülék gyártói információról, miszerint a gázkészüléket nem szabad pl naponta háromnál többször be-ki kapcsolni?
Vagy azért érdekel, mert a kocsmában a Józsi és a szomszéd sógora szerint a gázkészüléket nem szabad pl naponta háromnál többször be-ki kapcsolni?

Egy érdedekesebb gyakorlati tapasztalat: 40 éves gázégő egy még régebbi fatüzelésű kazán ajtajára szerelve, az utóbbi kb tíz évben évente kb, két-három ezerszer kapcsolt be-ki, ebből igen sokszor csak egy-két (azaz: 1-2) percig üzemel (enyhébb téli napokon egyszerre csak ennyi hőre van szükség). A mai napig köszöni szépen , jól van, várja a következő telet.

hire.eu 2018.09.03. 15:35:34

@énisfélek: Ez olyan Kovacs Nocraft Jozsefnes hozzászólás volt . . .

A kérdésem elsősorban az energia veszteség miatt íródott. Lehet, hogy Te a kocsmában tájékozódsz, viszont én szakdolgozatot vagy a témába magát mélyen beleásó, épületgépész posztjait szoktam olvasni.
Most nem akarom előkeresni, pont ebben a témában 8 oldalon taglaltakat, lehet amúgy sem értenéd. De egy rövid kis írás, hogy este nyugodtan tudjál aludni:-)
"A hőtermelő készülék túl gyakori ki-be kapcsolása, leállása és indulása szintén veszteségforrás. Az égő teljes végiggyulladásáig elégetlen gáz áramlik a kéménybe, továbbá a készülék az üzemi hőmérséklet eléréséig optimálisnál kedvezőtlenebb hatásfokkal dolgozik. Ez az indulási veszteség annál nagyobb, minél többször kell a hőtermelő égőjének begyulladnia. Általában azt lehet mondani, hogy átmeneti őszi-tavaszi időben, 0…+5 °C körüli külső hőmérséklet mellett a hőtermelő óránkénti 5-6 kapcsolása jónak mondható. Ha az óránkénti kapcsolások száma 10 fölött van, akkor azt valamilyen – leggyakrabban fűtés rendszertechnikai – hiba okozza, aminek felderítését szakemberre kell bízni. (A korszerű kétfokozatú kazánoknál és lángmodulációs készülékeknél általában a kapcsolási gyakoriság még kisebb értéke tekinthető elfogadhatónak.)"
A másik, ha már visszamentél 40 évre, esetleg második világháborús fűtési élmények? Üknagymama szenes vasalójának hővisszanyerő képessége?

énisfélek 2018.09.03. 18:07:41

"Az égő teljes végiggyulladásáig elégetlen gáz áramlik a kéménybe"

...ami a teljes gázmennyiség 0,000001 százaléka...

"továbbá a készülék az üzemi hőmérséklet eléréséig optimálisnál kedvezőtlenebb hatásfokkal dolgozik."

A "berendezés üzeni hőmérséklete" komolytalan szöveg egy állítólagos szakembertől. Egy berendezésben számtalan folyamat játszódik le, a fizika nem ismer olyat, hogy "készülék" üzeni hőmérséklete. A hatásfok szempontjából pl teljesen mindegy, hogy a készülék burkolata éppen hány fokos, a tűz/víz hőcserélő pedig pl pont annál hatékonyabb, minél hidegebb, tehát a beindulás pillanatában több hőt vesz át a lángból, mint később, amikor már melegebb. Satöbbi, satöbbi.

"Ha az óránkénti kapcsolások száma 10 fölött van,"

Az óránkénti kapcsolások veszélyes mennyiségét majd komolyan veszem, ha megmutatod egy komoly fűtőberendezés gyártó hivatalos dokumentációjában.
Egyébként pl a Siemens REV24 termosztátnak van 12 és 6 perces ciklusú PWM módja is, amelyeknél a gyakoriság óránként 6 illetve 10 kapcsolás. Öntanuló módban még soha nem láttam óránként 3-4-nél gyakoribb kapcsolást.
w5.siemens.com/web/hu/hu/diviziok/storage/downloadcentral/Documents/REV24_N2205hu_adatlap.pdf

hire.eu 2018.09.03. 21:15:17

@énisfélek: Hány épületgépész posztja kell ahhoz, hogy ne félj beismerni, hogy rosszul tudod?

Egy kazánnak csak dermesztő hidegben, -15°C külső hőmérsékletek esetén kell a csúcsteljesítményen dolgoznia, de például külső 0°C-nál már csak fél-teljesítményen, ősszel és tavasszal +6°C külső hőmérséklet esetén pedig már csak 15-20%-os teljesítményen kellene dolgoznia.
Ha a kazán nem képes ilyen picire leszabályozni a teljesítményét, akkor a téli enyhébb napokon délelőttől délutánig, illetve az őszi és a tavaszi időszakokban teljes napokon (kb. 24 órán át) ki-bekapcsolásokkal fog működni, ami nem energiatakarékos, sőt az élettartamra vonatkozóan kimondottan káros hatású!

Forrás: www.cu-technik.hu/index.php?folder_id=3&article=148

Elégetlen veszteség:

Az elégetlen veszteség az égő gyújtásánál jelentkezik. A gázszelep nyit, a gáz egy ponton meggyullad, a láng kiterjed az égő teljes felületére, miközben a gáz egy része elégetlenül kiáramlik a kazánból. Ilyenkor jelentős a szén-monoxid-képződés is, egészen addig, amíg az égéstérben ki nem alakul az üzemi hőmérséklet. Ezért kedvezőtlen az olyan üzemvitel, amikor nagy a ki-bekapcsolások száma.
A hőigény csökkenésére a kazán modulációs égője a teljesítmény csökkenésével reagál. Ha azonban a hőigény a még lehetséges legkisebb teljesítményt sem éri el, a berendezés szakaszos működésre áll át. Egy fűtési időszakon belül hosszú ideig működik így a kazán, ha az épület hőigénye sokkal kisebb, mint a legkisebb modulációs teljesítmény. Másképp fogalmazva, az ilyen kazán túlméretezett. Az sem mindegy, hogy a szakaszos üzemmódon belül milyen gyakorisággal kapcsol ki és be a berendezés. Egy német, fűtésracionalizálással foglalkozó cég az egyik munkájánál tapasztalt ilyen markáns különbséget. Két, gyakorlatilag azonos helyszínen (épület, fűtési rendszer, kazán stb.) az egyik berendezésnél 24 óra alatt százhatvan startot regisztráltak, a másiknál csak hetvenet (1. ábra „a” és „b”).
A készenléti állapotra leállt kazánnál jelentkezik a belső lehűlés vesztesége. Ezért is káros a túlméretezés, és az ezzel járó sok készenlétben töltött idő. A szakaszos működés egyébként a kazán igénybevételét növeli, az elhasználódás gyorsabb.

Forrás: www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2014/julius-augusztus/3415-kondenzacios-gazkazanok-ii

Egy kazánnak csak dermesztő hidegben, –15°C külső hőmérsékletek esetén kell a csúcsteljesítményén dolgoznia, - de 183 fűtési napból kb. 150...180 napon keresztül elegendő az 55% alatti fűtésteljesítmény, - ősszel és tavasszal +6°C külső hőmérséklet esetén pedig már csak 15...20%-os fűtési teljesítmény kell. Ha a kazán nem képes ilyen picire leszabályozni a teljesítményét, akkor a téli enyhébb napokon délelőttől délutánig, illetve az őszi és a tavaszi időszakokban teljes napokon (kb. 24 órán át) ki-be-kapcsolásokkal fog manipulálni!!! És aki egy kicsit is ért a műszaki gyakorlathoz, az tudja, hogy a gyakori ki-be-kapcsolás az nem igazán szokott - sem energiatakarékosabb lenni, - sőt az élettartamot sem javítja a gyakori ki-be-kapcsolás.

Forrás:
www.homor.hu/unical/kondenzacios/fali-kondenzacios-kazan-18-24-28-35-kw/hogyan%20m%C3%A9rheti%20ki%20hogy%20a%20h%C3%A1z%C3%A1hoz%20mekkora%20kaz%C3%A1n%20kell.pdf

Szabó Géza bácsi 2018.11.23. 11:17:02

Én a magam részéről nagyon is támogatom a korszerűsítés bármely formáját. Amikor nálunk kellett ezt megejteni, én a napelem mellett döntöttem, és nem bántam meg, sőt! Innen vettem, mert segítőkészek voltak nagyon a munkatársak: szerelvenybolt.hu/kazanok-es-keszulekek/napenergia-hasznositas/napelem-rendszer/viessmann-vitovolt-200-polikristalyos-napelem-255wp-14421 azóta is pazarul működik probléma nélkül.
süti beállítások módosítása