5 hasznos tanács a légkondi hatásfokának növelésére!
2017. július 21. írta: Fűtőmester Attila

5 hasznos tanács a légkondi hatásfokának növelésére!

Hogy energiatakarékos és kellemesen hűvös lakóteret biztosító klímaberendezésünk legyen, az természetesen a gép kiválasztásával és a helyes beszereléssel kezdődik, de itt nem ér véget. Még a legkiválóbb légkondicionálók is pazarolhatják az áramot, miközben alig hűtik a szobánkat, ha nem okosan használjuk. Íme öt tanács, amivel biztos, hogy az Ön klímaberendezése is jobban fog működni!

 

1 - Szigeteljük a csővezetékeket!

Még az egyébként remekül működő légkondicionáló berendezések esetében is 20-40% energiát veszíthetünk, ha a berendezés csővezetéke valahol szivárog. Márpedig a szivárgás sajnos elég általános jelenség, különösen akkor, ha a készülék szerelésekor nem megfelelően peremezték a csöveket, vagyis rosszak, hézagosak az illesztékek. Ezen azonban akár házilag is segíthetünk, ha a csöveket, illesztéseket szigeteljük egy megfelelő szaniter szigetelő pasztával. Persze ha a csövek nem hozzáférhetőek, például a falba vésték őket, a szigeteléshez jobb, ha szakember segítségét kérjük.

 

2 - Rendszeresen cseréljük a levegőszűrőt!

klima-szereles.jpgSzinte minden klímaberendezésben a párologtató rész előtt található valamilyen szűrő. Ez lehet papírból vagy valamilyen más, bolyhosnak látszó anyagból, és az a dolga, hogy tisztán tartsa a légkondicionáló belsejét és a kiáramló levegőt is. Működés közben ez folyamatosan telik apró részecskékkel, ami egy bizonyos szintig csak növeli a szűrő hatásfokát, ám egy idő után a szűrőben megrekedt részecskék a légáramlat útját állják, és így csökkentik a berendezés hatékonyságát. Ilyenkor kell a szűrőt kicserélni. Hogy ez pontosan mikor esedékes, az elsősorban attól függ, hogy mennyire szennyezett, poros környezetben működtetjük a klímaberendezésünket.

 

3 - Tartsuk tisztán és szabadon a kültéri egységet

A kültéri egység dolga, hogy megfelelő mennyiségű levegőt küldjön a rendszerbe, amelyet hűtés után a szobában kapunk majd vissza. Nyilvánvaló, hogy ha a légkondicionáló berendezésünk nem jut megfelelő mennyiségű kültéri levegőhöz, nem is tud hatékonyan működni. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, két dologra kell figyelnünk. Az egyik, hogy a kültéri egység minden oldalról megfelelően szellőzzön, ne legyen közvetlenül a falra vagy az eresz alá elhelyezve. Ez egyébként a karbantartását is könnyebbé teszi. A másik fontos dolog, hogy távolítsuk el a kültéri egység ventilátora útjából a rácsokon lerakódó szennyeződéseket, port, faleveleket, madártollakat. Ez házilag könnyen megoldható - korábban már leírtam, hogy kell a kültéri egységet megtisztítani

 

4 - Csökkentsük a lakóhely hőterhelését

Nyilván már mindenki tudja, hogy a jó hőszigetelés nem csak télen, de nyáron is hasznos, ezért nem akarok ilyen általánosságokat elmondani ismét. Inkább néhány olyan tippet adok, amihez nincs szükség beruházásra, szigetelőanyagra, stb, mégis sokat segíthet a lakás hőmérsékletének kordában tartásában. Érdemes például a nem használt elektromos berendezéseket kikapcsolni nappal, vagy a mosógép, mosogatógép és szárítógép használatát úgy tervezni, hogy azok csak a hűvösebb napszakokban legyenek bekapcsolva. A hatékony árnyékolás is csodákra képes, több fokkal hűvösebb maradhat a szoba, ha kizárjuk a közvetlen napfényt.

 

5 - Takarítsuk ki a hőleadó tekercset

A párologtató tekercs az egyik legfontosabb része a hűtési folyamatnak, hiszen a belső meleg levegő hőjét ezen keresztül vezeti ki a rendszer a külső térbe. Ha ez a tekercs szennyezett, vastag porréteg fedi, akkor nem tud hatékonyan működni, hisz a por ilyenkor hőszigetelőként hatva akadályozza a hűtési folyamatot. Éppen ezért minden hűtési szezon elején érdemes a tekercset is megtisztítani, ám ehhez már lehet, hogy szakember segítségére lesz szükségünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2412678643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klíma Kapitány 2018.02.04. 20:27:11

"szaniter szigetelő pasztával" ??? Nem szégyenlik magát A Fűtőmester úr?
süti beállítások módosítása