Tényleg spórolni fogsz az okostermosztáttal?
2017. szeptember 12. írta: Fűtőmester Attila

Tényleg spórolni fogsz az okostermosztáttal?

Olvasd el legújabb bejegyzésem, ha arra vagy kíváncsi, hogy megéri-e okostermosztátot vásárolnod, vagy épp azon kevesek közé tartozol, akik ezzel nem fognak spórolni a fűtésszámlán! Most őszintén leírom, hogy mikor okos választás a smart technológia.

migo-termosztat.jpgAz okostermosztátokat forgalmazó cégek azt ígérik, hogy ennek a csúcstechnológiának az alkalmazásával átlagban nettó 10-12 %-kal csökkenthetjük a fűtésszámlánkat, sőt, van olyan márka is, ami 40 százalékos megtakarítást ígér. De vajon rád is igazak ezek a számok? Megéri bevásárolnod egy smart eszközt?

A jó minőségű okostermosztátok 60-80 ezer forint közötti áron szerezhetőek be. A Saunier Duval MiGo (a képen) okostermosztátja például alig több, mint hatvanezer forintba kerül, és szinte minden Saunier Duval készülékhez könnyedén hozzáilleszthető. De visszajön-e ez a pénz, ha a mostani hőmérséklet-szabályozódat egy ilyen internet alapúra cseréled?

Megéri okosra cserélni a termosztátodat, ha...

- olyan háztartásban élsz, ahol a családtagok rendszeresen hosszabb ideig házon kívül tartózkodnak
- sokszor vagytok távol otthonról, és nem tudod előre, hogy meddig maradtok, mikor fogtok hazaérkezni
- szeretnéd folyamatosan követni a fűtési energiafelhasználásod
- szereted az új technológiát, és szívesen használod is azt

Miért?

Lényegében az okostermosztátok abban segítenek, hogy jobban kontrollálhasd a fűtésed működését, és akár távolról is beállítsd a kívánt hőfokot, energiafelhasználást. Az internetkapcsolatnak köszönhetően megteheted, hogy csak egy órával a hazaérkezésed előtt indítod be a fűtést, így nem kell hideg lakásba érkezned, de nem pazarlod az energiát addig, amíg nem vagy otthon. Ez persze azt jelenti, hogy a legtöbbet azok spórolnak az okostermosztáttal, akik az internet adta távvezérlési lehetőséggel heti / napi szinten tudnak élni.

Nem biztos, hogy érdemes okostermosztátot venned, ha...

- a nap nagy részében általában otthon tartózkodsz
- a mostani termosztátodon használod az egyéni fűtési programokat, amelyek követik a napi időbeosztásodat
- nem szereted az új technológiát, és nem valószínű, hogy sűrűn megnyitod majd a telefonodon a fűtést szabályozó applikációt

Miért?

Ha a fenti állítások valamelyike igaz rád, akkor nagy eséllyel csak több év alatt, vagy talán még akkor sem fog megtérülni neked az okostermosztát ára. Persze ezekben az esetekben is spórolhatsz a fűtésszámlán, csak éppen mással: szigeteléssel, korszerű fűtőberendezéssel, stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7512823768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása