Így előzheted meg a légkondi penészedését
2017. július 03. írta: Fűtőmester Attila

Így előzheted meg a légkondi penészedését

Nem bírod a kánikulát, de tartasz a légkondicionálókban megtelepülő kórokozóktól? Esetleg allergiás tüneteid vannak a klíma használatakor? Bizony, lehet a klímaberendezés a gondok forrása, de odafigyeléssel, karbantartással elkerülheted a bajt. Íme a megoldás!

 

A légkondicionálók alapvetően nedvességgel dolgoznak, és ahol nedvesség van, ott a baktériumok és a penészgombák is könnyen felüthetik a fejüket. Ha például penészréteg alakul ki a klímaberendezésben, az sajnos erősen allergén port tud keverni a hűtött levegőhöz. Ettől akár a következő allergiás reakciók is felléphetnek: tüsszögés, köhögés, orrfolyás, égő vagy viszkető szemek, súlyosabb esetben pedig légszomj. Ám fontos tudni, hogy a hűtött levegő egy megfelelően működő, tisztán és szárazon tartott berendezéssel nem okoz semmiféle allergiás tünetet! A hibás tehát nem a klíma, hanem a pangó nedvesség - ezt kell kiküszöbölni.

x-fan-hangulat.jpg

A penész megtelepedéséhez alapvetően három tényezőre van szükség: gombaspórára, megfelelő tápanyagra és nedvességre. Mivel az első két feltétel általában mindenhol biztosított, és a legnehezebben kizárható, így a nedvesség jelenléte az egyetlen olyan tényező, amelyen keresztül a penészedését hatékonyan megelőzhetjük. Ha szerencsénk van, ezt már maga a légkondicionáló készülék elvégzi helyettünk, de ha az nem is rendelkezik „X-Fan” funkcióval, akkor sincs gond. Csupán napi néhány perc többlet türelem kell hozzá.

 

x-fan-remote-control.jpgA legújabb generációs klímaberendezéseknél úgy oldják meg a penészedés-gátlást, hogy egy extra funkciót adnak a készülékhez, amely a beltéri egység hőcserélőjének kiszárítását szolgálja a páramentesítés és hűtési funkció után. Ezzel szárazon tartható a beltéri egység felülete, ami megakadályozza a rozsdásodást, illetve a baktériumok és gombák megtelepedését. A Vaillant készülékeknél például X-Fan névre hallgat ez a funkció, és a climaVAIR típus szárító és hűtési üzemmódjában érhető el. Ha más típusú készülékünk van, keressük ezt az extra szárítást biztosító funkciót.

 

Ha nem találunk ilyen funkciót (régebbi készülékeken kár is keresni), akkor azt javaslom, hogy mi magunk végezzük el a szárítást, amire általában elég, ha napi három percet szánunk. Egyszerűen a klíma hosszabb, néhány órányi üzemeltetése után ne kapcsoljuk ki azonnal a ventilátort: előbb csak a hűtést állítsuk le, majd hagyjuk még 2-3 percig tovább működni a ventilátort. Ennyi idő a legtöbb készüléknél elég ahhoz, hogy a beltéri egységben lecsapódott felesleges párát eltávolítsuk, ami segít a penészedés megakadályozásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1612637985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása