Most fektessünk napenergiába!
2017. május 16. írta: Fűtőmester Attila

Most fektessünk napenergiába!

Talán már hallottátok: április közepétől kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitel igényelhető; 115 milliárd forint áll rendelkezésre családi házak, lakások energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazására. Remek hír, de lássuk, milyen feltételekkel és mire is lehet támogatást szerezni?!

Mennyi pénzt kaphatunk?
A hitel minimuma 500 ezer forint, maximuma magánszemélyeknek 10 millió, társasházak és lakásszövetkezeteknek pedig lakásonként 7 millió forint, a futamidő maximum 20 év lehet. A pénz felhasználható a többi között fűtési rendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, illetve megújuló energiaforrások, például napkollektorok beépítésére.

solar3.jpg

A hitel nulla százalékos kamatozású és semmilyen más járulékos banki költsége nincs! Plusz az előtörlesztésnek sincs többletköltsége. Az önerő pedig 10 százalék, ami szintén jóval alacsonyabb a szokottnál. Ha érdekel a lehetőség, keresd fel az ország 442 MFB pontjának valamelyikét mielőbb.

A várakozások szerint legalább 20 ezer lakást korszerűsítenek majd a hitel igénybevételével. Érdemes gyorsan összeülni a családdal, lakóközösséggel, mert most hosszútávon rengeteget lehet spórolni, úgy hogy még a környezetünket is óvjuk vele!

Fektessük a napenergiába!

A közeljövőben nem valószínű, hogy még egy ilyen kedvező lehetőség nyílik a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek telepítésére, mint ez a mostani energiahatékonysági hitel. Aki olvasta már a korábbi bejegyzéseimet, tudja, hogy a hőszivattyúk is ilyen energiát hasznosítanak. Ha az a lehetőség érdekel, olvasd el a hőszivattyúkról szóló írásaim, mert most - tekintettel a szép napos tavaszi időre - inkább a szolár rendszerek előnyeiről írok. Íme néhány megfontolandó érv a napenergia használata mellett:

  • a fosszilis fűtőanyagoktól eltérően tiszta, természetesés ingyenes energiaforrás
  • nincs káros anyag kibocsátása, szénmentes
  • szinte korlátlan mennyiségben érhető el, és amellett, hogy a környezetedet is kíméled vele, egyszeri befektetéssel rengeteget spórolhatsz!
  • a szolár rendszereket be lehet építeni meglévő fűtési rendszerekbe.
  • akár télen is hatékonyan működő rendszerek

Mit nyerhetünk a szolár rendszerrel?
A szolár rendszerek a napsugárzás hőenergiaként történő hasznosítását végzik, vagyis itt nem az elektromos áramot előállító napelemekről van szó, hanem a hőt termelő napkollektorokról. 

solar_system_1.jpg

Az ilyen napkollektorok könnyedén beilleszthetőek egy modern fűtési rendszerbe, és meleg víz készítéshez vagy kisegítő fűtésként használhatóak. A napenergiás rendszer, a kialakítástól függően, a melegvízelőállításhoz szükséges éves energiaszükséglet mintegy 60%-át képes fedezni. Alacsonyabb hőmérséklet igény esetén akár a fűtési rendszer teljes kikapcsolását is elérhetjük a napkollektorokkal.


solar_system4.jpgÁltalában véve azt mondhatjuk, hogy a napenergia nem képes előállítani a teljes éves fűtésienergia szükségletet. Ezért ajánljom én is rendszerbe beépítve, kiegészítő elemként használni. Gáz-, vagy olajkondenzációs fűtési technológiával kiegészítve nagyszerű és takarékos rendszert építhetünk ki. Természetesen még hatékonyabb és takarékosabb lehet a rendszer, ha hőszivattyúval vagy pelletfűtéssel kombináljuk.

Ha segítségre van szükségetek a pályázat elkészítéséhez vagy csak többet akartok megtudni a szolár rendszerekről, a Vaillant szakembereit ajánlom megkeresni, akik a legmodernebb technikai megoldásokban is otthon vannak. Így a pályázat benyújtásához is konkrét és szakszerű segítséget kaphat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4312508461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása