Kazáncsere kéménybélelés nélkül!
2017. április 03. írta: Fűtőmester Attila

Kazáncsere kéménybélelés nélkül!

Mit lehet tenni, ha a régi kazán helyére azért nem tudjuk bekötni az új, energiatakarékos kondenzációs gázkazánt, mert nem alkalmas rá a kémény? Társasházaknál gyakran találkozom ilyen problémával. Vagy túl szűk, rossz állapotú a kémény, vagy olyan drága lenne a földszinti vagy alsóbb emeleti lakás esetében a kémény kibélelése, hogy az elrettenti a tulajdonosokat a modernizációtól. Pedig ilyenkor is van megoldás, és nem is túl bonyolult.

ray_pt_kitchen_002_v01.jpgAhogy az előző bejegyzésemben ígértem, most is egy olyan megoldást fogok bemutatni, amivel sokkal környezetbarátabb fűtésre cserélhetőek a régi, elavult és energiazabáló rendszerek. A megoldás egy alternatív energiaforrás igénybevétele. 

Amikor alternatív hőenergia forrásról beszélünk, a legtöbb embernek a napenergia vagy a hőszívattyúk által használt környezeti energia ugrik be. Valóban ezek a leginkább környezetbarát megoldások, melyek megújuló, részben ingyenes energiát használnak. Ugyanakkor az elektromos áramért, ami például a hőszivattyút működteti, a mégiscsak fizetnünk kell. Másrészt ezek a technológiák nem alkalmazhatóak mindenhol - gondoljunk például egy 3-5 emeletes belvárosi társasház földszinti lakására, ahol se szolárpaneleket se hőszivattyút nem lehet telepíteni. Ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldás a gázfűtés helyett a villanyfűtés használata.  

Nray_pt_bathroom_004_v01.jpgem kell megijedni, az árammal fűtés nem megfizethetetlen! Angol és Holland ismerőseim szinte csak elektromos radiátorokkal fűtik a lakásaikat. Igaz, arrafelé más egy kicsit a klíma, enyhébbek a telek így ott ez gazdaságos megoldás. Ami a magyar viszonyokat illeti, lakások fűtésére itt is versenyképes alternatíva az elektromos áram. Nagyobb családi házak fűtésére ugyan nem ez a legolcsóbb lehetőség, de kisebb - közepes méretű lakásokban, nyaralókban, társasházak földszintjén vagy szuterénben még jobban is járhatunk, mintha a kéménybélelés költségét fizetnénk ki. Ami pedig igazán jó hír, hogy az elektromos fűtésre áttérés mellett is megtartható a már kiépített radiátoros rendszer, ha elektromos „kazánt” választunk. 

Az elektromos kazánok elég széles választékban elérhetőek már nálunk is, több gyártó különböző teljesítményű modelljéből lehet választani. Mindegyik modellnél igaz, hogy a készülékek telepítéséhez nincs szükség gázszolgáltatói és kéményseprői engedélyre, sem évenkénti vizsgálatra és ellenőrzésre, így annak költségei megtakaríthatók.

A Saunier Duval Renova Electric készüléke ideális megoldás lehet például akkor, 

  • ha nem rendelkezik otthonunk kéménnyel, és annak építése magas beruházási költséggel járna
  • ha van kémény, de az műszakilag alkalmatlan az égéstermék elvezetésre
  • ha a vezetékes gázellátás nem áll rendelkezésre
  • ha kis alapterületű lakás, üzlethelyiség, műhely fűtéséről kell gondoskodunk, melynek mérete jellemzően 50m2 alatti
  • ha szezonális használat merül fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4512398465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása