A szellőztetés új dimenziói
2016. március 24. írta: Fűtőmester Attila

A szellőztetés új dimenziói

Ha azt hitted, a szellőztetés csak egyszerű ablaknyitásból áll, most meg fogsz lepődni! Ma már a szellőztetés is „tudomány”, amelyet olyan berendezésekkel tökéletesítenek, amelyek tisztítják a lakótérbe áramló friss levegőt, miközben megfogják a kifelé áramló elhasznált levegő hőtartalmát. Ismerd meg a hővisszanyerő szellőztető rendszereket!

 

Az előző bejegyzésemben a passzív házakról írtam, amelyek a hagyományos építészeti megoldásokhoz képest sokkal jobban hasznosítják például a nap megújuló energiáját. Ezt a beépített anyagok kiváló szigetelési tulajdonságának köszönhetik. Persze nem csak a passzív házak esetében ilyen fontos a jó szigetelés: a lakásfelújítások, a panel program, a házak szigetelése és a nyílászárók műanyagra cserélése mind-mind arról szól, hogy egyre kevesebb hő szökjön ki a fűtött épületekből, vagy nyáron éppen fordítva: kint tartsuk a kánikulát.

 

A nagy szigetelési lázzal azonban szembe kerülünk egy új problémával: nem csak a hőcsere csökken, de a levegő áramlását is nagy mértékben korlátozzuk, így a lakások, irodák levegőjének minősége romlik. A pára sem tud távozni, ezzel nő a kártékony penészedés veszélye. Ilyenkor vagy gyakrabban nyitjuk az ablakot, de akkor kiengedjük az utcára azt a hőt, amit a hőszigeteléssel nyertünk, vagy bevetjük a szellőzéstudomány legújabb vívmányát, a hővisszanyerő szellőztetőt.

 

recovair.jpgA hővisszanyerő szellőztető, avagy rekuperátor nem egy egyszerű elszívó berendezés, ami az utcáról hideget szív be és a meleget pedig kifújja. Épp ellenkezőleg: a mellett, hogy a beáramló levegőt megtisztítja a pollenektől és szennyeződésektől, még elő is melegíti azt. Ráadásul ehhez a melegítéshez a kifelé áramló elhasznált levegőből nyert energiát használja újra, vagyis még energiatakarékos is.

 

Az ilyen szellőztetők alkalmazásánál minden esetben egy komplett rendszerben kell gondolkodnunk. Sőt, a legjobb, ha a szellőztetés mellett a fűtés, a napenergia vagy geotermikus energia hasznosítását is ugyanaz a rendszer végzi. Egyes gyártók már erre is felkészültek, és összehangolható berendezéseket kínálnak. A Vaillant recoVAIR hővisszanyerő szellőztető rendszere például oly módon kapcsolható össze a többi Vaillant készülékkel, hogy végül olyan komplett rendszert kapjunk, amely egy forrásból biztosítja a fűtést, a hűtést, a melegvíz-készítést és a szellőztetést is.

 

Tudom, ez mind jól hangzik, no de mennyibe is kerül egy ilyen rendszer? A következő bejegyzésemben erre az igen fontos kérdésre fogok választ adni. Addig is aki még többet akar megtudni a rendszerről, az kattintson ide!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr728522464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismokus41 2016.04.04. 17:50:34

A műanyag ablakba építhető szellőzőket, NEM lehet teljesen becsukni, akkor is jön be a hideg, amikor kint -20°C van és bent semmi pára nincs. Sztem jobb ha akkor nyitom ki az ablakot a szellőzésre, amikor jónak látom és teljesen becsukom amikor -20°C van kint. és ez tök ingyen van. :)
süti beállítások módosítása