Tippek a fűtésszámla csökkentésére
2016. február 22. írta: Fűtőmester Attila

Tippek a fűtésszámla csökkentésére

A Vaillant angliai munkatársai készítettek egy hasznos kis kiadványt arról, hogyan spórolhatunk a téli fűtésszámlán a leghatékonyabban. Bár a tél derekán már túl vagyunk, a fűtésszezonból még mindig hátra van több mint két hónap, így még mindig hasznos lehet átnézni ezt a kiadványt - és persze kiegészíteni a magyar sajátosságokkal. Íme 6 tipp a téli fűtésszámla csökkentésére!

vaillanttippek.jpg


1. - Gondozd a fűtőkészüléked!

A fűtőkészülékek - különösen a gázkészülékek - karbantartása nem csak a működés biztonságát növelik, de a készülék hatékonyságát is. Egylátalán nem mindegy, hogy az elégetett fűtőanyag hány százaléka hasznosul valóban otthonodban. Ráadásul a készülék garanciája is többnyire rendszeres karbantartáshoz kötött, így nem csoda, hogy a Vaillant az első helyen a karbantartás fontosságát emelte ki. Én ehhez annyit tennék hozzá, hogy ha a készüléked már „nagykorú”, vagyis 14 évnél is idősebb, ideje elgondolkodnod a cseréjén. Az új készülék biztosan sokkal hatékonyabban fog működni, amit már az első szezon gázszámláján jól fogsz látni.

 

2. - Légy okos a termosztátok terén!

A Vaillant szakértői szerint az egyik legjobb módja az otthon melegen tartásának és a fűtésszámla csökkentésének az okostermosztátok használata. Ezek az intelligens szabályozók a legtöbb ma forgalomban lévő gázkészülékhez könnyedén felszerelhetőek, és nagyon sok lehetőséget kínálnak az energiapazarlás megakadályozására. Mint azt korábban is írtam már, a mobiltelefonokról távolról vezérelhető szabályozókkal például lehetővé válik, hogy a fűtés csak akkor induljon be, amikor már tényleg úton vagyunk hazafelé, vagy hogy akkor is levegyük a szobahőmérsékletet, ha ezt a reggeli rohanásban elfelejtettük megtenni otthon.

 

3. - Tartsd magad melegen éjjel is!

Éjszaka fázósabbak vagyunk, hiszen ilyenkor a külső hőmérséklet is csökken, és a testünk is pihenő „üzemmódban” van. Ezért hasznos, ha ilyenkor a fűtési hőmérséklet emelése helyett más módon tartjuk melegen magunkat és otthonunkat. A Vaillant angol munkatársai a melegvizes palack használatát javasolják az ágyban, ami tipikus angol háztartási kellék, de persze Magyarországon is beszerezhető. Másképp is megtarthatjuk a szoba melegét: húzzuk be a függönyöket, és ha lehet, azokat tűrjük be a radiátorok mögé. A redőnyöket eresszük le, így azok egy extra szigetelőrétegként segítenek bent tartani a meleget. Sőt, ha már az ablakoknál tartunk, érdemes a régi nyílászárókat új, jobb hőszigetelő tulajdonságúakra cserélni.

 

4. - Szigetelj, szigetelj, szigetelj!

Hiába a szupermodern fűtőberendezés, ha az előállított hő azonnal elszökik a falakon, a mennyezeten vagy éppen a rosszul szigetelő nyílászárókon keresztül. Szigetelni tehát mindenképpen érdemes, arról azonban sok vita folyik, hogy milyen módszert használjunk, mi az, ami ténylegesen megtérül. Egyes számítások szerint egy családi ház teljes szigetelése és ablakcseréje helyett érdemesebb egy kondenzációs gázkazánt venni, mert így kevesebb befektetéssel érhető el hasonló csökkenés a fűtésszámlán. Más iskolák a hagyományos szigetelési módok helyett a passzív fűtési / hűtési megoldásokra esküsznek, és a nap energiájának hasznosításában látják a fűtésszámla csökkentésének legbiztosabb módját. Baj igazán csak azokkal van, akik egyáltalán nem törődnek a szigeteléssel. Ne ess ebbe a csapdába: szigetelj, szigetelj, szigetelj!

 

5. - Tartsd melegen saját magad!

Nem csak az otthonod hőmérséklete számít - a saját hőérzeteden is javíthatsz. A réteges öltözködés, vagyis a több vékony ruha egymáson sokkal hatékonyabban véd a hideg ellen, mint az egy vastag rétegű öltözet. A meleg italok, a teázás (ne feledjük, angol tippekből indultunk ki!) és a rendszeres mozgás a lakásban szintén segít, hogy jobban érezd magad. Ne ülj sokáig egy helyben - járkálj, mozogj és tartsd magad melegen!

 

6. - A kevesebb néha több!

Bizony, sokat spórolhatsz azon, ha kevesebbet fűtesz, ezt pedig a legegyszerűbb úgy elérni, ha egy-két celsius fokkal lejjebb veszed a lakhelyed hőmérsékletét. Radiátoros fűtés esetén érdemes elzárni (majdnem teljesen) a fűtőtestek szelepeit a nem használt helyiségekben. Jó trükk a radiátorok hőjének megőrzésére az, ha a radiátor és a fal közé hővisszaverő fóliát rakunk, így nem szökik ki a meleg a radiátor mögötti falakon. Ilyen fóliát a nagyobb barkácsáruházakban már néhány ezer forintért beszerezhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr138410402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása