A radiátorok és a fűtési rendszer karbantartása
2015. november 12. írta: Fűtőmester Attila

A radiátorok és a fűtési rendszer karbantartása

Melegrekordok dőltek az elmúlt napokban, mégis, szinte minden háztartásban megy már a fűtés, legalább a hajnali órákban egy kicsit. Aki kellően gondos volt, az már megtette a radiátorok és a fűtési rendszer egészének ellenőrzését, de ha ez kiaradt volna, vagy nem volt teljes körű, akkor itt van néhány tipp, hogyan fogjunk hozzá.

rradiator.jpgA kazán mellett a fűtés egyik legfontosabb eleme a radiátor, amelynek nem megfelelő állapota, hiányos karbantartása bizony komoly gondokat okozhat a működés terén. Az egyik leggyakoribb probléma, amikor úgynevezett légzsák alakul ki a fűtőtestben, vagyis a beszorult levegő nem engedi áramolni a vizet, így pedig gyakorlatilag nincs fűtés, hiszen a meleg víz megakad vagy egy helyre korlátozódik. Ezt légtelenítéssel tudjuk megszüntetni, amihez egy légtelenítő kulcsra lesz szükségünk, de ha nincs jobb, egy csavarhúzó is megteszi. A kulcsot a radiátor légtelenítő szelepébe kell helyezni, majd pedig el kell forgatni az óra járásával ellentétes irányban. Ekkor egyébként kifröcsöghet, csöpöghet némi víz, ezért készüljünk fel erre az eshetőségre. Elegendő egy negyedfordulásnyit mozgatni a kulcsot, de ha nem halljuk a levegőt jelző sziszegő hangot, fordítsuk ugyanannyival tovább. Ha a sziszegés megszűnt, és úgy látjuk, áramlik a víz is (csöpög a radiátorból), visszazárhatjuk a szelepet. Mondani sem kell, hogy a művelet előtt el kell zárni a keringetőszivattyút – ha készen vagyunk, visszakapcsolhatjuk. A légtelenítés után ellenőrizzük a rendszer nyomását – pl. a kazánon -, és ha esetleg az előírt érték alá csökkent „töltsünk rá” a rendszerre.

Apropó csöpögés: egy másik igen bosszantó probléma a csöpögő radiátorok esete – elképzelhető, hogy ezt is megoldja egy jól kivitelezett légtelenítés, ám a legtöbb esetben minimum a szelepek átállítására, esetleg cseréjére van szükség (ezt az is mutatja, ha például a légtelenítés során nem jön levegő a készülékből). Ebben az esetben már ajánlott szakembert bevonni, de a fűtővíz leeresztése után a rögzítő csavaranyák leszerelésével könnyen leemelhető a régi szelep, majd felszerelhető az új.

A szelepekkel kapcsolatban az uralkodó javaslat az, hogy rendszeresen (néhány havonta) érdemes őket ellenőrizni, éppen az elöregedésüket vagy elromlásukat kerülendő. Itt egyszerűen arra kell gondolni, hogy megnézzük, mennyire könnyen (vagy nehezen) mozgathatóak, illetve hogy ellenőrizzük például a vízkőlerakódások és a szennyeződések mértékét, amelyek szintén megnehezítik a szelepek mozgását.

A bejegyzés trackback címe:

https://kazanhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr268071008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apas 2015.11.12. 22:35:08

Van olyan eset is (szerintem ez gyakoribb) amikor a levegő a radiátorszelep után szorul meg közvetlenül a radiátor felső sarkában. Ekkor a légtelenítőt hiába nyitjuk ki, csak víz jön. Megoldás: szivattyú leállít, a radiátorszelepet(felsőt!) elzárjuk és lazítjuk a hollandert óvatosan. A levegő "trüszkölve" távozik sok víz és nyomás veszteséggel. Ezért befűtés előtt és gondos előkészület után érdemes megcsinálni!

Fűtőmester Attila 2015.11.19. 11:58:38

@apas: Köszönöm, valóban ilyen esettel is sokszor találkozunk.
süti beállítások módosítása